A Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) különleges kiállítással, konferenciával és nemzetközi héttel ünnepli Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozásának 20. évfordulóját.

Anastasiya Norenko: With ones feet on the ground
Anastasiya Norenko: With one's feet on the ground

Magyarország húsz évvel ezelőtt, 2004. május 1-jén csatlakozott az Európai Unióhoz, a jeles évfordulót az MKE kéthetes nemzetközi eseménysorozattal ünnepli. A programsorozat egyik kiemelt eseménye a Let Your Star Shine című nemzetközi kiállítás, amelynek keretében az elmúlt évtizedekben az Erasmus mobilitási programban részt vett hallgatók és nemzetközileg is elismert képzőművészek műveiből látható válogatás az egyetem Barcsay Termében április 16. és május 3. között. 

Az unióhoz való csatlakozás az Erasmus programon keresztül az MKE hallgatói és oktatói számára a képzőművészet nemzetközi vérkeringésébe való bekapcsolódás lehetőségét jelentette. Ezért a Let Your Star Shine kiállításon látható művek kiválasztásakor a művészi érték mellett fontos szempont volt, hogy az alkotás létrehozásának ideje, tematikája kapcsolódjon az Erasmus-tanulmányút során szerzett tapasztalatokhoz, élményekhez.

A Let Your Star Shine kiállításon számos médium megjelenik, a műalkotások leképezik az egyetemen található szakokat, a képzés széles palettáját, a művészi megközelítések sokféleségét. A 35 magyar kiállító művész mellett érkeznek művek 17 külföldi, egykor Budapesten tanuló alkotótól, mellettük a jelenleg is az egyetemen tanuló hallgatók friss műveivel is találkozhatnak az érdeklődők a kiállításon. 

A nemzetközi hét keretében külföldi és magyar szaktekintélyek tartanak előadásokat, workshopokat az egyetem MKE Barcsay Termében.

Az eseménysorozat alatt Georg Winter, a Magyar Képzőművészeti Egyetem promenadológiát oktató vendégprofesszora  és hallgatói nyilvános promenadológiai művészeti akciót szerveznek. A promenadológia, azaz sétatudomány a séta költészete, a környezetészlelés művészete az urbanisztikában, mint módszer az esztétika és a kultúratudomány területén helyezkedik el, célja a környezet észlelésének tudatosítása és magának a környezeti észlelésnek a fokozása. Az akció április 4-én 11 órakor a VI. kerületi Hunyadi téren lesz.