Az idei versenyművek alapján szembetűnő, hogy a tökéletes technikai kivitelezés mellett a kísérletezőkedv, az újszerű látásmód is nagyon fontos volt a helyezések eléréséhez. A digitális képalkotás mára természetes minden fotográfiai területen, de a természetfotózásban a téma zavartalan megfigyelése és megörökítése érdekében a drón technológia is utat tört. Jól példázza ezt Orbán Péter Élet és halál között című fakitermelést ábrázoló képe, de az ifjúsági kategóriában indult Koncz-Bisztric Tamás is ezt az úttörő technikát választotta a 2. díjat nyert képe elkészítéséhez.


2018_11_18_evtermeszetfoto_600x451.png
Orbán Péter: Élet és halál között

Ám bármennyire elengedhetetlen az egyre tökéletesedő digitális technika, mégis az ember, az alkotó látásmódja és a pillanat felismerése adja a legjobb képek elvarázsoló erejét. Akár Fáth Ádám elmosott formáival és pasztell színeivel egy impresszionista tájképet idéző képét nézzük, ahol igazából a néző fejében születik meg a szélben zizegő lombú nyírfák lenyomata, vagy Gódor Miklós Röntgen című képét, a táj hangulatát egy időpillanatba sűríteni csak a legszerencsésebb képeken sikerül.


2018_11_18_evtermeszetfoto11_600x402.png
Gódor Miklós Röntgen című képéért a madarak viselkedése kategória 1. díját nyerte

2018_11_18_evtermeszetfoto2_600x351.png
Fáth Ádám Az ősz festőpalettája című képe 2. díjat nyerta Kompozíció, forma és kísérletezés kategóriában

2018 természetfotója, egy macskabaglyot ábrázoló kép, a fotózás hajnalát idéző, fekete-fehér alkotás. Nagy Bertold az éles madár és a tudatosan ráexponált elmosódott háttér egybegyúrásával idézi meg a hólepte erdő hangulatát.


2018_11_18_evtermeszetfoto3_600x402.png
Az év természetfotója címet Nagy Bertold Délutáni pihenő című felvétele kapta

A díjátadón Potyó Imre az Év természetfotósa címet vette át. A mai fiatal fotós nemzedék legismertebb tagja, Máté Bence pedig az idei év ifjú természetfotósát, Füssi-Nagy Regőt egyhetes közös fotózásra, az ismeretek átadásának nagyszerű lehetőségére hívta meg.


2018_11_18_evtermeszetfoto4_600x400.png
Potyó Imre: Gombaváros (Növények és gombák kategória, 3. díj)

Forrás és fotó: magyarmuzeumok.hu