fbpx

Év végére szerkezetkész lesz az új Néprajzi Múzeum

2022-től a jelenleginél háromszor nagyobb, modern kiállítótérrel és új állandó kiállítással várja a látogatókat a 150 év után saját otthonra találó intézmény.

A Liget Budapest Projekt keretében épülő Néprajzi Múzeum kivitelezése jó ütemben halad a korábbi parkoló helyén, az 56-osok terén – jelentette be Baán László. A Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa az épületet bemutató sajtóbejáráson hozzátette: az épület év végére szerkezetkész állapotba kerül, 2022 elején pedig birtokba vehetik a látogatók. Már látható az épület két domboldalt képező íves szerkezete, míg a – kiállítótereknek is helyet adó – térszín alatti szinteken már a szakipari munkákat végzik.

A Néprajzi Múzeum csaknem százötven éves története során először költözhet a gyűjtemény saját igényei szerint kialakított otthonba, amelyben a régi, Kossuth téri épülethez képest több mint háromszor nagyobb kiállítótér áll majd rendelkezésre a páratlanul gazdag gyűjtemény bemutatására.

Egy nagyszabású gondolat konzekvens végigvitelének lehetnek tanúi – jegyezte meg Baán László, aki reményét fejezte ki, hogy idővel megegyezésre juthatnak a fővárosi önkormányzattal a Ligetbe tervezett további épületek – köztük az Új Nemzeti Galéria – ügyében. A miniszteri biztos az MTI kérdésére elmondta: a bruttó 40 ezer négyzetméter alapterületű Néprajzi Múzeum építési költségei mintegy 40 milliárd forintot tesznek ki.

A magyar Napur építésziroda terve a nemzetközi zsűri egyhangú döntése alapján olyan világhírű tervezők pályamunkáit utasította maguk mögé, mint Zaha Hadid, Reem Kolhaas, Bernard Tschumi vagy a Björke Ingels Group. Az új Néprajzi Múzeum 2018-ban a „Világ legjobb középülete” díjat nyerte el az International Property Awardson.

„Egy boldog és elégedett főigazgató áll önök előtt” – fogalmazott Kemecsi Lajos. „Ez egy rendkívül demokratikus, átjárható épület, a látványtár jórészt kerámia tárgyakból álló gyűjteményét azok is megcsodálhatják, akik nem váltanak belépőjegyet a kiállításainkra.”

A Néprajzi Múzeum főigazgatója hozzátette: a gyűjtemény jóval nagyobb hányadát tudják majd bemutatni az új épületben, amely korszerű funkcióival eleget tesz egy modern múzeum iránt támasztott minden igénynek. Hozzátette: csaknem ezer négyzetéteren nyílik majd egy ifjúsági- és gyermekkiállítás, az épületben kap helyet „a főváros egyik legszebb olvasóterme”. „Az állandó kiállítások mellett számos időszaki tárlatot tudunk bemutatni, a korszerű épület lehetővé teszi, hogy komoly gyűjteményeket is fogadhassunk.”

Nem csak a felszínen haladnak jó ütemben a munkálatok, az épület mintegy 60 százaléka térszín alatt kap helyet, ahol már a szakipari munkák zajlanak. A földszinten az épület két, dombszerűen emelkedő épületrészre válik szét, amelyek között az ’56-os emlékmű és a körülötte lévő hatalmas tér helyezkedik el.

A múzeum két íves szárnya a „közösségi” és „múzeumszakmai” funkciók mentén vált szét. A közösségi funkciók közé sorolható a rendezvényterem, a múzeumpedagógiai terek, a látogatóközpont, a múzeumi bolt és az étterem. A múzeumszakmai funkciók alapvetően a múzeum belső, tudományos-szakmai működését szolgálják, így itt a könyvtár, az archívum, az irodák és a műtárgykezelés kap helyet. A tetőt borító, szabadon bejárható, parkosított zöldfelület közösségi térként várja a Városliget látogatóit. A térszín alatti szinten kapnak helyet a kiállítóterek, összességében közel 7000 m2-es alapterülettel.

A Néprajzi Múzeum közben Magyarország egyik legnagyobb volumenű műtárgyköltöztetését végzi. A múzeum szakemberei évek óta dolgoznak az új állandó kiállítások tervezésén. A Városligetben való megjelenés korszakos változás lesz, hiszen a Kárpát-medencéből és a világ minden tájáról származó, mára 250 ezer darabot számláló gyűjtemény sokat vándorolt a múzeum 1872-es alapítása óta.

 „A nemzetközileg is kiemelkedő jelentőségű gyűjtemény most első alkalommal költözhet számára tervezett, minden szakmai és látogatói igényt kielégítő épületbe, ahol az eddig kevésbé ismert gyűjteményi részeket is megismerheti a közönség” – fogalmazott Kemecsi Lajos.

A Néprajzi Múzeum 2022 tavaszára elkészülő új, nagy állandó kiállítása kilenc részből áll, amelyben az egyes témák önálló egységeket alkotnak. A mintegy 3000 tárgyat felvonultató gyűjteményi kiállítás értelmező módon együtt mutatja be a Néprajzi Múzeum kiemelkedően gazdag magyar és nemzetközi anyagának legjavát, és látványos történeteket mesél majd tárgyak és emberek, helyek és életvilágok, kutatók és terepek, gyűjtők és múzeum kapcsolatáról.

Akárcsak a nagy állandó kiállítás, szintén az épület kiállítószintjén, a térszín alatt kap majd helyet a múzeum impozáns látványraktára, a Kerámiatér. Több szempontból is ez lesz a megújult Néprajzi Múzeum kapuja: egy nyitott gyűjtemény-tér, amely bepillantást enged a gyűjtemények mennyiségi dimenzióiba, és felvillant számos olyan társadalmi témát, amelyet múzeumi tárgyakon keresztül talán más megvilágításban szemlélhet a látogató.

A Néprajzi Múzeum új épületének első emeletén kap majd helyet a gyermek- és ifjúsági állandó kiállítás, amely a világban létező és a világot működtető emberek, valamint a tárgyak hétköznapjairól mesél majd. A tárlat kiváló elfoglaltságot kínálhat majd családoknak, gyerekcsoportoknak, kamaszoknak, szülőknek és kisbabáiknak: a játék, a tanulás, az eszmecsere, a közös gondolkodás, kikapcsolódás helye lesz.

Fotók: Liget Budapest

A nyitóképen Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója, Ferencz Marcel, az épületet tervező NAPUR Archtect Kft. ügyvezető-tulajdonosa és Baán László, a Liget Project miniszteri biztosa. Fotó: Kultúra.hu/Hartyányi Norbert

A rovat további cikkei