Évadzárás olasz módra

Egyéb

Az Olasz hangok régen és ma elnevezésű sorozatban, az Olasz-Magyar Kulturális Évad zárásaként, december 16-án, hétfőn 19 órakor az Olasz Kultúrintézet Giuseppe Verdi termében Ambrogio Sparagna és az Olasz Népi Zenekar lép fel. A ?Taranta d?amore? egy hatalmas ünnepi előadás, mely alatt bepillantást enged az olasz néphagyomány szerenádjainak és táncainak gazdag repertoárjába.

bp-olasz-intezet

A római Auditorium Parco della Musica Olasz Népi Zenekara (Orchestra Popolare Italiana) Ambrogio Sparagna vezetésével igazi műhelye az olasz népzene terjesztésének, átdolgozásának és érvényre juttatásának olyan eredeti programokon keresztül, melyeken a regionális repertoár mellett a nemzeti folklór műfajai és formái is hallhatóak.

 

A ?Taranta d?amore? egy hatalmas ünnepi előadás, mely alatt bepillantást enged az olasz néphagyomány szerenádjainak és táncainak gazdag repertoárjába: gighe, tresconi, saltarelli, ballarelle, pizziche, tammurriate és tarantella.

 

A koncert az Olasz hangok régen és ma elnevezésű sorozatban, az Olasz-Magyar Kulturális Évad zárásaként valósult meg. Az évad felépítéséről az intézet munkatársa a következőképpen nyilatkozott: ?A 2013-as Olasz-Magyar Kulturális Évben az Olasz Kultúrintézet számos programot (több mint 150 koncert, kiállítás, filmvetítés, irodalmi és tudományos tanácskozás) szervezett, melyek ? a kulturális évad célkitűzésével összhangban ? lehetőséget kínáltak a mai Olaszország jobb megismerésére?. Hozzátette: Olaszország különböző vidékeit és a sokrétű mesterségbeli tudást fotó,-és design kiállításokon, enogasztronómiai rendezvényeken igyekeztünk bemutatni. Nagy hangsúlyt fektettünk a koncertsorozatokra (?Olasz hangok régen és ma?, ?I-talentumok?), és persze jelentős szerep jutott a friss olasz filmeket bemutató MittelCinemaFest-nek.

 

A programsorozat látogatottságát és az érdeklődés fokát a következőképpen foglalták össze: ?A közönség érdeklődése alapján az évad programja abszolút sikeresnek mondható, rendezvényeinken összesen kb. 20 ezer ember vett részt, köztük a diákok és a fiatal felnőttek aránya jelentősen emelkedett. Gyümölcsöző együttműködést folytattunk helyi múzeumokkal, színházakkal, oktatási intézményekkel, és növekvő érdeklődést tapasztaltuk a média részéről is?.

 

A koncertre a belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.