Az amerikai filmgyártás megkerülhetetlen alakja az Oscar-díjra jelölt Pieces of a Woman után a hazai mozikban november 25-től látható Evolúció című filmet is támogatja.

A Match Factory ma bejelentette, hogy Martin Scorsese Oscar-díjas rendező executive producerként csatlakozott az Evolúció filmes csapatához. A film, amely egy család sorsát követi nyomon a II. világháborútól a mai Berlinig, Scorsese második együttműködése Mundruczó Kornél rendezővel és Wéber Kata forgatókönyvíróval a Pieces of a Woman után, amelyért Vanessa Kirby Oscar-jelölést kapott a legjobb színésznő kategóriában. Az alkotás világpremierje júliusban volt a cannes-i filmfesztivál Cannes Première szekciójában, ahol az angolszász kritikusok nagy elismeréssel fogadták. Az egyik főszerepet Monori Lili játssza, akinek a filmben nyújtott nagy horderejű alakítását Anthony Hopkinshoz hasonlították. Monori Lili partnere Láng Annamária, a további főbb szerepekben Goya Rego, Padmé Hamdemir és Jule Böwe láthatók. A film producerei Viola Fügen, Michael Weber és Petrányi Viktória.

Az Evolúciót november 22-én a Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál nyitó estjén (ZSIFI) lehet megtekinteni, majd november 25-től játsszák a magyar mozik a Mozinet forgalmazásában, amelyek ezzel a bejelentéssel együtt hozták nyilvánosságra a film magyar nyelvű plakátját is, melyen Szűcs Attila Munkácsy Mihály-díjas festőművész alkotása látható. 

Martin Scorsese így nyilatkozott: „Mundruczó Kornél és Wéber Kata minden új filmje pozitiv értelemben vett sokként hat mind a nézőre, mind pedig a filmkészítőre – soha nem adják fel a feltérképezetlen területek feltárását. Az Evolúcióval az idő mozgásának dramatizálására találnak módot, azt megmutatva, ahogy emlékezünk és ahogy felejtünk. Az Evolúció a nyugtalanító valósággal néz szemtől szembe, méghozzá új és izgalmas, sőt felszabadító módon. Valódi filmes történetmesélők munkája.”

Mundruczó Kornél a világhírű rendezővel való újabb közös munka hírére így reagált: „Megtiszteltetés számunkra, hogy Martin Scorsese csatlakozott az Evolúcióhoz; nagyon sokat jelent nekünk a Pieces of a Woman kapcsán létrejött együttműködés folytatása. Ez a film lehetőséget adott arra, hogy Katával feltárjuk az identitás folyamatosan változó fogalmát, mind a magunk, mind az előttünk és utánunk élő generációk számára. Az a tény, hogy ez a rendkívül személyes történetekből álló triptichon megszólította Martin Scorsesét, nagyon sokat jelent számunkra, és reméljük, hogy a filmet megnézve a közönség is a maga módján tud majd reflektálni az identitás fogalmára.”

A német–magyar koprodukcióban készült Evolúció Mundruczó Kornél nyolcadik nagyjátékfilmje, az alkotást a forgatókönyvet író Wéber Katával közösen jegyzi. Az alkotás koncepciója a Proton Színház azonos című előadásából származik, melyet két évvel ezelőtt Németország legfontosabb összművészeti fesztiválján, a Ruhrtriennálén lehetett látni és melynek producere a Proton Színház ügyvezető igazgatója, Büki Dóra volt, aki a filmen társproducerként dolgozott. A film, meglehetősen gyorsan készült el, 2021 tavaszán, mindössze tizenhárom nap alatt forgatták le. Az Evolúció egyik producere Petrányi Viktória, aki Mundruczó Kornéllal együtt alapította meg produkciós vállalatukat, a Proton Cinemát, és az egyetemi évektől kezdődően minden filmjükön együtt dolgoznak. 

Nyitókép: jelenet az Evolúció című filmből. Forrás: a film Facebook-oldala