Közel 80 év után az Art and Antique Budapest kiállítás és vásáron néhány napig újra láthatja a közönség Rippl-Rónai József egyik ikonikus festményét a Virág Judit Galéria standján. Az év legnagyobb művészeti seregszemléje 40 galéria részvételével február 29. és március 3. között várja a látogatókat a Bálnában.

rippl_ronai_festmeny.jpg
Rippl-Rónai József: Szentpáli búcsú című képe az Art&Antique aukcióján

1947-ben láthatta utoljára a nagyközönség Rippl-Rónai József Szentpáli búcsú című nagy méretű festményét, amely műgyűjteményekben elzárva töltötte az elmúlt évtizedeket.

„A képet Rippl-Rónai 1912-ben festette egy zalai kis faluban, Szentpálon. Ez a festő híres és egyedi kukoricás korszakának egyik ékköve, szépsége mellett különleges azért is, mert Rippl-Rónai életművében kevés a tömegjelenetet ábrázoló kép” - mondta el Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze. Rippl-Rónai József az egyik legmagasabban értékelt magyar festő: 2022-ben 300 millió forintért kelt el A geszti kastély kertjében című alkotása.

A Várfok Galéria is nívós standdal készül, ahol a legfontosabb, művészettörténeti jelentőséggel bíró alkotóit helyezi előtérbe, mint amilyenek Pető István Párizsból érkezett új művei. Ezek a festmények most először érhetőek el a nyilvánosság számára.

Az Art and Antique immáron hatodik alkalommal nyitja meg kapuit. Idén minden eddiginél több, 40 galéria vesz részt a művészeti seregszemlén. A festményeken – köztük Reigl Judit, Hantaï Simon, Batthyány Gyula alkotásain – kívül bútorokat, értékes szőnyegeket, egyedi ékszereket, szobrokat, antik könyveket és egy rendkívül értékes, a Kossuth-családhoz köthető ezüst étkészletet is megnézhet, vagy akár meg is vásárolhat a közönség. Összesen több ezer műtárgy várja a látogatókat.

„Az Art and Antique minden évben érdeklődők tömegét vonzza, ez az a hely, ahol a legigényesebb műgyűjtők és a laikus érdeklődők is megtalálják számításukat. A műtárgyak értéke a pár tízezer forinttól több százmillió forintig terjed. Örülünk, hogy itt évente találkozik egymással a szakma és a közönség” - mondta Tausz Ádám főszervező.

Az Art and Antique idén is szervez jótékonysági árverést, amelynek kedvezményezettje az Operaház Balettnövendékeiért Alapítvány.