fbpx

Ezek a filmek nyerték el idén a kritikusok díjait

A kritikusok 26. díjátadóján a legjobb filmes és televíziós produkciókat jutalmazták. A személyes részvételt a virtuális műsorral keverő hibrid gála házigazdája Taye Diggs volt.

A Netflix 46 filmes és 26 televíziós jelölést kapott, az A24 a filmstúdiók sorában 14 jelöléssel lett a második, az Amazon pedig 13 jelöléssel a harmadik. A televíziós produkciókat gyártó stúdiók közül az HBO 24 jelöléssel lett a második a Netflix mögött, az Amazon pedig 18 jelöléssel a harmadik ebben a mezőnyben is.

A legjobb film díját A nomádok földje vitte el vasárnap, a legjobb rendező pedig Chloé Zhao lett. A Francis McDormand főszereplésével forgatott road movie a velencei filmfesztiválon való bemutatkozása óta számos fontos filmes díjat megnyert már, és Oscar-esélyei is nagyon erősek. A nomádok földje a legjobb operatőr és a legjobb adaptált forgatókönyv díját is elnyerte. Az eredeti forgatókönyvek közül az Ígéretes fiatal nő kapott díjat.

A nomádok földje

A kritikusok a legjobb színész díját posztumusz Chadwick Bosemannek adták a Ma RaineyA blues nagyasszonya című filmben nyújtott alakításáért. A legjobb színésznő Carey Mulligan lett az Ígéretes fiatal nő című filmjével. A legjobb férfi mellékszereplő díját Daniel Kaluuya (Judas and the Black Messiah), a legjobb női mellékszereplő díját Maria Bakalova (Borat utólagos mozifilm) nyerte el.

Ma RaineyA blues nagyasszonya

A legjobb idegen nyelvű film díját a Minari című produkciónak ítélték oda. A legjobb vígjáték a Palm Springs lett. A legjobb szereplőgárda díját pedig A chicagói 7-ek tárgyalása nyerte el. A televíziós kategóriákban A korona két sztárja, Josh O’Connor és Emma Corrin kapta a legjobb drámasorozatban szereplő színész és színésznő díját. A limitált epizódszámú sorozatok színészi díjait A vezércsel színésznője, Anya Taylor-Joy és a Kis fejsze színésze, John Boyega kapta. A legjobb vígjátéksorozat elismerését a Ted Lasso kapta, a drámasorozatok közül pedig A korona vitte el a trófeát.

A rovat további cikkei