A Magyar Újságírók Országos Szövetsége idén is pályázatot írt ki fotóriporterek számára, hogy megtalálják a legjobb sajtófotókat. Összesen 16 kategóriában hirdetett győztest a szervezet.

Melegh Noémi Napsugár (Telex) Ellenállás című a legjobb Magyarországon készült hírképért járó Escher Károly-díjat nyer fotója
Melegh Noémi Napsugár (Telex) Ellenállás című a legjobb Magyarországon készült hírképért járó Escher Károly-díjat nyert fotója

A MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya által meghirdetett 42. Magyar Sajtófotó pályázatra 250 fotográfus 2470 pályaművel jelentkezett, a beküldött képek száma 6801 volt. A pályázatra 2023-ban készített fotókkal lehetett versenybe szállni, egy-két sorozat-kategória kivételével, ahol a hosszabb időt felölelő munkák közt néhány régebbi fényképet is elfogadott a zsűri.

A bírálóbizottság tagja volt Stephane Arnaud, az AFP hírügynökség fotó-főszerkesztője; Adrian Evans, a Panos Pictures igazgatója; Bócsi Krisztián, a Bloomberg News fotóriportere és Szabó Bernadett, a Reuters fotóriportere. A zsűri elnöke Szlukovényi Tamás, az Archive of Modern Conflict kurátora, a Reuters korábbi globális fotó-főszerkesztője volt.

A hír- és eseményfotó kategóriájának első két helyét a Telex riportere, Melegh Noémi Napsugár nyerte el Ellenállás és Kiállás című képeivel. A harmadik helyért járó díjat Mohos Márton (24.hu) Kerítésvágó című fotója kapta.

mohos-marton_keritesvago.jpg
Mohos Márton (24.hu): Kerítésvágó. Hír-, eseményfotó, 3. helyezett

A képriport kategóriájában a 24.hu újságírója, Mohos Márton nyerte az első díjat (Fokózódó nyomás a magyarszerb határon). Második helyezett Vörös Szabolcs (Válasz Online) lett A pokol kapuja – Dombasz-apokalipszis című képével. Harmadik helyezést Szollár Zsófia (Index.hu) szerzett Tanár nélkül nincs jövő című képével.

A mindennapi élet elnevezésű, egyedi fotókat felvonultató kategóriában Szajki Bálint (24.hu) Rajongás című fotóját díjazták első helyen, a második díjat a szabadfoglalkozású Biczó Zsolt kapta (Kiterjesztett  valóság), a harmadikat pedig Bach Máté (Mediaworks Hungary) érdemelte ki Gondoskodás című képével. A mindennapi élet-tematika sorozatokat elismerő kategóriájában a szabadúszó Kölcsey-Gyurkó Sára Én 2.0 című művét, Farkas Norbert (24.hu) Városligeti majális, 2023. május 1., Budapest című sorozatát, illetve Németh Kata (Index.hu) Negyvenévesen költözött Budapestre, hiányozni fog a családjának című fotószériáját díjazták.

bach-mate_gondoskodas.jpg
Bach Máté (Magyar Nemzet): Gondoskodás. Mindennapi élet (egyedi), 3. helyezett

Az emberábrázolásokat és portrékat elismerő kategóriában, az egyedi fotók mezőnyében elismerésben részesült Éberling András két képe (Magyar Nemzet), a harmadik helyezett pedig Szajki Bálint (24.hu) lett. Ugyanebben a kategóriában a sorozatok között Szajki Bálint (24.hu) Suttogó című szériája kapta az első díjat, Mohos Márton (24.hu) Az ország legidősebb háziorvosa című sorozatával a második, Török János (Délmagyarország) pedig Káposzta Máriáról készült fotóival a harmadik helyezést szerezte meg.

A művészet témakörben, az egyedi fotók kategóriájában Bach Máté (Mediaworks Hungary) kapta az első helyért járó díjat, második helyezett Pelikán János (Képszerkesztőség), harmadik pedig Ladóczki Balázs (Rockstar Photographers) lett. Ugyanezen tematika sorozat kategóriájában Mónus Márton (szabadúszó) Kiszakítva, Szajki Bálint (24.hu) Fesztivál az erőműben, valamint Ladóczki Balázs (Rockstar Photographers) A Balaton hangja című szériáját díjazták.

A sport tematika egyedi kategóriájában Balogh Dávid (szabadúszó) A lemenő Nap árnyékában, Czeglédi Zsolt (MTI/MTVA) Gyalogló hős a hősök előtt, valamint szintén Czeglédi Bukás és a győztes című fotóját díjazták. A fotószériák kategóriában Koncz Márton (Nemzeti Sport) Virágos futballmajális, Purger Tamás (Magyar Hírlap) Úgy érzem magam, mint egy ember, aki megveri a szuperhősöket és Fekete István (szabadúszó) A világ legjobb szkanderese című képe érdemelt ki elismerést.

Természet és tudomány témakörben egyedi képével Vasvári Tamás (MTI/MTVA), Lőrincz Ferenc Lőrinc (szabadúszó) és Tökölyi Csaba nyert díjat. Ugyanezen tematika sorozat kategóriájában szabadúszók: Ruprech Judit, Urbán Ádám és Stiller Ákos részesültek elismerésben.

A társadalomábrázolás terén egyedi fotókkal díjat nyert Szajki Bálint (24.hu) Utazás az idősotthonban, Röhrig Dániel (Népszava) Tornádóra várva és Melegh Noémi Napsugár (Telex) Milena tükre című fotója. A sorozat kategóriájában Erdős Dénes (The Associated Press) A lakhatás alapjog, Halasi Eszter (szabadfoglalkozású) Az utolsó utazók, illetve Melegh Noémi Napsugár (Telex) Falusi fiatalok című munkáját ismerték el.

A 150 éves Budapestről készült fotók közül egyedi kategóriában Merész Márton (Énbudapestem), Győri Gabi (szabadúszó) és Fazekas István (HVG) nyertek díjat. Szériájával Bódis Krisztián (szabadúszó), Kiss-Kuntler Árpád (HVG) és Balázs Zsolt (szabadúszó) érdemelt ki elismerést.

szajki-balint_suttogo-1_01.jpeg
Szajki Bálint (24.hu): Suttogó. Emberábrázolás-portré (sorozat), 1. helyezett,

Különdíjakként a MÚOSZ Nagydíját és az André Kertész-nagydíjat is odaítélte a zsűri, azonban a díjazottak neve csak a 42. Magyar Sajtófotó Kiállítás megnyitóján derül ki. De átadták az Escher Károly-díjat a legjobb Magyarországon készült hírképért Melegh Noémi Napsugárnak  (Telex) Ellenállás című képéért; Munkácsy Márton-díjat kapott a legjobb kollekcióért Szajki Bálint (24.hu), aki a 30 év alatti, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriportereknek járó Szalay Zoltán-díjat is kiérdemelte a zsűri szerint.

A megyékben dolgozó legjobb fotóriporter Török János (Délmagyarország) lett, a Spar Magyarország különdíját a szabadúszó Ruprech Judit kapta Szelíd szabadság című képéért. Móricz-Sabján Simon-különdíjban a legjobb hosszú időszakot felölelő munkáért Melegh Noémi Napsugár (Telex) részesült Falusi fiatalok című szériájáért, a Carl Zeiss Vision-különdíjat pedig Bódis Krisztián kapta.

Dicséretben részesült továbbá Vörös Szabolcs (Válasz Online) és Sári Bence (szabadúszó) is.