A legjobb emberi jogi film díját Lars Edman és William Johansson Kalén Arica című dokumentumfilmje kapta, amely az azonos nevű chilei kikötővárosban játszódik, és az odahordott veszélyes hulladék hosszú távú következményeit tárja a nézők elé. A nemzetközi versenyben a zsűri különdíjjal jutalmazta a Fivérek című cseh–olasz filmet, amely azt a belső átalakulást járja végig, ahogy a fiú férfivá válik.

Az Ugorj be hozzánk, mama című dokumentumfilm kapta a diák- és elsőfilmes verseny fődíját. Anna Artyemjeva orosz rendező alkotásában egy anyát és hároméves kislányát vízumproblémák választanak el egymástól, videócseten beszélgetnek, és minden nap a viszontlátásról álmodoznak.

Ugorj be hozzánk, mama

Idén először a budapesti önkormányzat támogatásával adták át a legjobb magyar filmnek járó díjat. Az ezer euróval járó elismerést első alkalommal a Tobi színei című filmnek ítélték oda. Bakony Alexa filmje Éváról és 16 éves gyermekéről szól, aki nemrég vállalta transzneműségét.

A magyar filmek közül különdíjat kapott Chilton Flóra Még emlékszem című alkotása, amelyben fiatalok beszélgetnek idős emberekkel, akiknek saját emlékeik vannak a holokausztról. Különdíjat kapott még Visky Ábel Mesék a zárkából című dokuja, amelyben fogvatartottak írnak meséket a gyermekeikkel való kapcsolattartás megkönnyítéséért, amelyekből később filmeket készítenek.

Még emlékszem

A közönségdíjat Kőrösi Máté Dívák című filmje nyerte. Az alkotó három húszéves budapesti lányt követett kamerájával, akik egy családi problémákkal és egzisztenciális kételyekkel tűzdelt úton haladnak a felnőtté válás felé.

A 18. Verzió a héten tovább folytatódik: a filmek és a fesztivál alatt felvett beszélgetések az esemény online platformján érhetők el. A magyar, diák- és elsőfilmes szekció filmjei ingyenesek, míg a többi filmet egyenként vagy tematikus bérletek formájában lehet kikölcsönözni november 21-ig.

Kiemelt kép: Mesék a zárkából