A Darabos Éva MOME-s diplomafilmjeként készült, 8 perces Pá kis panelom!, amely egy panellakását elhagyni kényszerülő fiatal nő belső utazását meséli el, a Cinemira Teen Nemzetközi Ifjúsági Filmfesztivál fődíját, valamint a legjobb magyar ifjúsági filmnek járó Aranymókus-díjat nyerte el. Az animációs kategóriában különdíjat kapott a Tökéletesen beszéled a franciát! című kisfilm, a francia Julie Daravan Chea alkotása.

A legjobb rövidfilm a belga Leonardo van Dijl Stephanie című kisfilmje lett, melynek címszereplője egy 11 éves tornászlány, akire a sikerek egyre nagyobb terhet rónak. A kategória különdíjasa a francia Feketerigók lett, Emma Séméria kisfilmje.

Leonardo van Dijl: Stephanie

A Cinemira videóversenyének fődíját, azaz a legjobb, gyerekek által készített filmnek járó Junior Aranymókus-díjat Nguyen Le Huyen Amikor című animációja kapta. A verseny zsűrije két különdíjat is odaítélt Czóbi Gergőnek, valamint Bukovszky Jankának, akik Szabadság címmel készítettek kisfilmet adott témára.

A Cinemira pitchfórumának 300 ezer forintos fejlesztési támogatással járó fődíját Felszeghy Ádám Roboék című animációs sorozattervének ítélte a gyerekzsűri, amely innovatív jellege miatt különdíjban részesítette Schnabel Annabella Pulykatojás című, TikTok platformra tervezet sorozatát. Szoboszlay Eszter Én most krokodil vagyok és felfallak című animációs terve nyerte el a közönség kedvencének járó Aranymókus-díjat, valamint a DIGIC Pictures leginnovatívabb filmtervnek járó díját is megkapta.

Szoboszlay Eszter: Én most krokodil vagyok és felfallak

A Junior Pitch Fórumon első alkalommal mutathatták be filmterveiket kamaszok. A fődíjat Gárdos Máté Vízszintesen lefelé című filmterve nyerte el. Különdíjat kapott Sipos Ábel a Holnap előtt című interaktív sorozattervért, valamint Dévai Máté Róka Ember Gépezet című animációs filmterve. A Squirrel Film különdíját Szirtes Berta és Lakner Dorina sorozatterve kapta. Az Életreszóló szerződés című tervük a közönség kedvencének járó Aranymókus-díjat is elnyerte.

A Cinemira Filmfesztivál október 23–24-én folytatódik a 4–10 éveseknek szóló Cinemira Kids programjaival, amelyek a Millenáris parkban várják a családokat.

Kiemelt kép: Darabos Éva: Pá kis panelom!