fbpx

Ezt a tíz magyar filmet kedvelik a legjobban a franciák

A Magyar Filmadatbázis francia testvéroldala, az Allocine adatai alapján készült el a Franciaországban legkedveltebb magyar filmek top 10-es listája. Ezen négy Tarr Béla-film szerepel, a legfrissebb alkotás a Pieces of a Woman, a legfiatalabb filmes pedig Schwechtje Mihály.

A közelgő cannes-i filmfesztivál alkalmából készítette el a Magyar Filmadatbázis (Mafab) az Allocine francia filmadatbázis adatai alapján a Franciaországban legkedveltebb magyar vagy magyar rendező által készített filmek top 10-es listáját.

1. Sátántangó

Tarr Béla Krasznahorkai László azonos című regénye alapján 1994-ben bemutatott alkotása az életmű csúcspontja, kultfilmmé vált szerte a világon. A hétórás film ugyanazokat a történéseket más-más szemszögből láttatja. Susan Sontag szerint „ellenállhatatlan és elbűvölő a hét óra minden egyes perce. Szívesen megnézném évente egyszer a hátralevő életemben.” 

2. Werckmeister harmóniák

Tarr Béla 2000-ben készült drámája szintén egy Krasznahorkai-regény adaptációja, melyben Tarr egy világállapotot filmez le, Szilágyi Ákos esztéta szavaival: „a reménytelenség taposómalmát, amelyben a katasztrófa nem az, ami bekövetkezett vagy bekövetkezhet, hanem az, ami egyfolytában tart”. 

3. Kárhozat

Tarr Béla 1986-ban, szintén Krasznahorkai-mű alapján készült alkotásában a történet helyett csak az idő ragadható meg, de az sem múlásában, hanem körkörösségében. Itt hangzik el az a mondat a főszereplő szájából, ami a rendező teljes pályaívét összefoglalja: „A történetek mindig a leépülés történetei.”

4. Fehér tenyér

Hajdu Szabolcs 2006-ban készült filmjében a fiatal tornász visszaemlékezései mentén az elnyomás és a lázadás összefüggéseit, a kádárista múlt jelenre gyakorolt hatásait, az újrakezdés és megváltás lehetőségeit kutatja.

5. Redl ezredes

Szabó István trilógiájából közül nem az Oscar-díjas Mephisto került a listára, hanem a szintén Klaus-Maria Brandauer főszereplésével készítette Redl ezredes. A Cannes-ban a zsűri díját kapott, a legjobb film BAFTA díját elnyert, Golden Globe- és Oscar-jelölt filmben Szabó a hatalom megszerzéséért és megtartásáért saját magát korrumpáló egyén dilemmáját árnyalta tovább.

6. Pieces of a Woman

Mundruczó Kornél kanadai-magyar-amerikai koprodukcióban készült, megrázó erejű drámája egy tragikusan végződő otthonszülés után egy, a gyászában a férjétől és a családjától teljesen elszigetelődő nő érzelmi útján vezeti végig a nézőt. Alakításáért Vanessa Kirby 2021-ben Oscar-, BAFTA- és Golden Globe-jelölést is kapott.

7. Tiszta szívvel

Till Attila 2015-ös akcióvígjátékában két mozgássérült fiatal közeli barátságot köt egy vagány kerekesszékes bérgyilkossal. A fordulatos sztori közben átélhető, hogyan bocsát meg az apjának egy elhagyott fiú. 

8. Remélem legközelebb sikerül meghalnod:)

A franciák felfedezték maguknak Schwechtje Mihály 2018-as alkotását, az első magyar tinithrillert, mely egy online zaklatásba forduló szerelem pattanásig feszült története. 

9. Sorstalanság

Kertész Imre Nobel-díjas regényének filmes adaptációját Koltai Lajos rendezte 2005-ben. A film az akkori legnagyobb költségvetésű magyar produkciónak számított, és a hazai mozikban félmillió néző váltott rá jegyet. 

10. Szabadgyalog

Tarr Béla 1981-es filmjében a kivételes zenei tehetséggel rendelkező András családi háttér, iskolázottság és anyagi biztonság híján ösztönösen keresi az önmegvalósítás, a megtartó emberi kapcsolatok lehetőségét és formáit.

A képen részlet Tarr Béla Sátántangó című filmjéből. Fotó: Collection ChristopheL via AFP/Mozgókép Innovációs Társulás és Alapítvány – VVF – Vega Film

A rovat további cikkei