fbpx

Rangos fesztiválon lesz Fabricius Gábor nagyjátékfilmjének világpremierje

Az Eltörölni Frankot Fabricius Gábor első nagyjátékfilmje, melynek nemzetközi forgalmazási jogát már megvásárolta a francia Totem Films.

A párizsi székhelyű, ikonikus Totem Films az érzékeny művészek és filmek támogatója – portfóliójukba abszolút beleillik Fabricius új filmje. A Totem Films hitvallása, hogy olyan alkotókat, filmeket segítenek eljuttatni a világ filmszínházaiba, amelyek mély gondolkodásra inspirálják az érzékeny közönséget.

Az Eltörölni Frankot szinopszisa szerint 1983-ban, a vasfüggöny mögött járunk, ahol Frank, egy underground zenekar frontembere nem tud beilleszkedni a szocializmus orwelli csendjébe. Pszichiátriára kerül, ahol a rendszer az ellenségeit titokban próbálja elhallgattatni. Súlyos trip veszi kezdetét, amely egy társadalom sorsdöntő dilemmáira keresi a választ.

Fabricius Gábor így nyilatkozott: „Annyi mindent nem mondtak el nekem és annyi mindenről mondtak mást, sőt pont az ellenkezőjét, hogy már kérdezni sem akartam. A szavak semmit sem jelentettek, mert az ember valamit mégiscsak érez a gyomra környékén az igazságról. Amiről nem lehet beszélni, arról hallgatni kell, de amit el lehet mondani, azt meg kell mondani világosan.”

Az Eltörölni Frankot forgatókönyve a 2018-as Karlovy-Vary International Film Festivalon elnyerte a Feature Launch in Development díját, meghívást kapott a Creative Europe Media Sources2 és MIDPOINT programjaira, a Tallin Baltic Eventre, a Torino Art Directors Masterclassra, a CineLink Industry Daysre Szarajevóba. A ViennaLets CEE Eliot Grove nemzetközi pitchfórumán Silver Award díjjal tüntették ki, és a világhírű Sundance Lab shortlistjébe is bekerült.

Az Eltörölni Frankot főszerepét a Filo művésznéven ismert Fuchs Benjamin játssza, aki a magyar underground zene egyik legígéretesebb tehetsége. A filmben fontos szerepet kapott a már több nemzetközi elismeréssel díjazott fiatal erdélyi színésznő, Blénesi Kincső és a Junior Prima díjjal jutalmazott Waskovics Andrea. Az Eltörölni Frankot főbb szerepeiben olyan ismert színészeket is láthatunk, mint Bánsági Ildikó, Lénárt István, Székely B. Miklós vagy a koreográfus Frenák Pál.

Fuchs Benjamin
Fotó: Dobos Tamás

Az Eltörölni Frankot látványvilágát a számos hollywoodi szuperprodukcióban közreműködő, világhírű szakember, az izlandi Eggert Ketilsson teremtette meg. Az operatőre Dobos Tamás, vágója Kiss Wanda és Tuza-Ritter Bernadett. A hangért Zányi Tamás, a jelmezekért Sinkovics Judit felelt. Fabricius Gábor konzulense Gazdag Gyula filmrendező volt.

Fabricius Gábor a rövidfilmjeivel (Skinner, Dialogue) több mint száz nemzetközi filmfesztivál meghívottja volt, többek között Torontóban (TIFF), Londonban, Bostonban, Mumbaiban mutatkozott be és nyert díjakat. Más bolygó című regényét az Európa Könyvkiadó jelentette meg és jelölte Aegon irodalmi díjra 2016-ban.

Az Eltörölni Frankot című filmet az Otherside Stories gyártotta a Nemzeti Filmintézet támogatásával.

Nyitókép: Fabricius Gábor. Fotó: Otherside Stories

A rovat további cikkei