Online árverésen cserélhetnek gazdát különleges, hirdetménynek, falragasznak szánt plakátok, eddig sehol sem látható ritkaságok november 20-án.

A múlt század magyar grafikusművészetét reprezentáló, 150-nél is több tételből álló online aukción filmes, zenei, kiállítási, propaganda- és reklámplakátokra is licitálhatnak az érdeklődők a világ bármely pontjáról.

Az aukció szervezői elkötelezettek amellett,
hogy minél szélesebb réteggel ismertessék meg a magyar plakátművészet
nemzetközi viszonylatban is értékes, különleges hangvételű, merész vagy éppen absztrakt
alkotásait, valamint minél inkább megszerettessék a közönséggel ezeket az alkotásokat.
A különleges helyzetre és a kormány által meghozott döntésekre való tekintettel
idén az online térben licitálhatnak az aukciós anyagra az érdeklődők – akár
telefonon, akár online, vagy vételi megbízással – a világ bármely pontjáról,
amennyiben november 19-ig regisztrálnak az Axioart oldalán az
árverésre.

Itthon a nyugati trendekkel ellentétben ma még viszonylag ritkán köszön ránk magánlakások faláról egy-egy eredeti plakát, pedig ezek a grafikai munkák könnyen bárki otthonának ékességeivé válhatnak. A Falra fel! aukció változatos kínálatában a magyar és külföldi filmes anyagok mellett reklám, propaganda, és kiállítási darabok is színesítik a kollekciót. Az eredetileg tömeggyártásban nyomtatott, falragasznak szánt, mára már alig néhány példányban fellelhető plakátok egyedi értéket képviselnek.

A XX. században számos emblematikus tömörségű, dekoratív felületekkel komponáló, szellemes és szövegükkel is figyelemfelkeltő remekmű készült. Nem csupán a filmrajongók, a gyűjtői szenvedéllyel rendelkezők, de a kreatív lakberendezési alternatívákat, ötleteket kedvelők is megtalálhatják a számukra leginkább megfelelő darabot a nappali, az iroda vagy éppen a gyerekszoba feldíszítéséhez. Az imádott film vagy éppen a rajongott grafikus alkotása ráadásul – a nemzetközi trendeket látva –, jó befektetésnek is ígérkezik a jövőre nézve.

A Plakátfiú és a Múzeum Antikváriumegy olyan szenzációs kollekciót mutat be ezen az aukción, ami eddig még sehol sem volt látható. Negyvenkét plakát, amely felöleli Bud Spencer és Terence Hill közösen forgatott teljes életművét a Szuperhekusoktól a Különben dühbe jövünkig, de olyan filmek is a gyűjtemény részét képezik, mint a Nevem senki vagy a Piedone Egyiptomban.

A különleges tételekre vadászó gyűjtők figyelmébe ajánlják a szervezők Bíró Mihály három nagy méretű grafikáját.

Mára már a történelem részét képezik a rendszerváltás
korát idéző tételek a Fidesz; a Minden jót magyarok! vagy Orosz István
koronás, címeres alkotása.

A szocialista termékek promócióját erősítő grafikák között megtaláljuk olyan régi nagy márkák plakátjait, mint a Fabulon, a Sztár üdítő, a Triál, az Ofotért, a Fékon, vagy a tejivást népszerűsítő Egy pohár tej. Ezek a falragaszok tökéletes párhuzamba állíthatók a rendszer kultfilmjeivel, az Egészséges erotikával, az Eszkimó asszony fázikkal, a Szindbáddal vagy éppen az Idő vannal

Nem kevésbé színvonalas és izgalmas a
nemzetközi felhozatal sem. A soraikban magányos hősök, elszabadult hajóágyúk és
balhés csajok is megbújnak, mint a Star
Wars
, Indiana Jones, a Jó, a rossz és a csúf, Ben Hur, a Profi, a Szakasz, a
csodálatos Amélie, Borsalino, a Dühöngő bika, a Nagy balhé,
Pat Garret és Barbarella.

November 13-án a Bonanza Banzai, az LGT, a Pál utcai fiúk, az Illés és Koncz Zsuzsa, Bartók, a Vágtázó halottkémek, a Trottel-Aurora és A bál is tiszteletét teszi kétdimenziós változatban.

Az árverési anyag előzetesen november 16-án és 17-én a Próféta Galériában (1111 Budapest,
Szent Gellért tér 3.) 13 és 18 óra között, november 19-én és 20-án pedig a Múzeum Antikváriumban (1053
Budapest, Múzeum krt. 35.) 10 és 18 óra között tekinthető meg.