Olimpiai tízpróba, családmozgató játékok, egészségsziget június 8-án a szentendrei Skanzenben. A párizsi olimpia évében a Szabadtéri Néprajzi Múzeum is kapcsolódik a világ legnagyobb sporteseményéhez, az esemény vendégei lesznek Kökény Beatrix olimpiai ezüstérmes kézilabdázó és Imre Géza vívó.

DSC_6479kicsi.jpg
Forrás: Szabadtéri Néprajzi Múzeum

A Skanzen Falusi olimpia programja során különleges népi versengések részesei lehetnek a látogatók június 8-án. A Testnevelési Egyetem Rekreáció Tanszéke által összeállított próbák során falusi olimpikonokat keres a múzeum, akiknek a díjakat olimpiai bajnok sportolók, Kökény Beatrix és Imre Géza adja át. A szentendrei Egészségfejlesztési Iroda munkatársai pedig a látogatók egészségi állapotát mérik fel. 

Szénahordás saroglyán, petrencés rúd kitartása, liszteszsák cipelése. Ezek a megmérettetések a legényavatások próbái voltak a hagyományos paraszti kultúrában. Az érdeklődők megtudhatják, mi az a saroglya, a lajtorja vagy épp a nyiktámasz, hogy utána nekifoghassanak a megmérettetésnek. Tízből öt feladat teljesítése után már jár a „falusi olimpikon” kitűző.

A Testnevelési Egyetem Rekreáció Tanszékének szakemberei és diákjai által összeállított olimpiai tízpróba során stadionfutásban, medicinlabda-cipelésben, súlylökésben és még további feladatokban próbálhatják ki magukat a résztvevők. Az egészségszigeten pedig a szentendrei Egészségfejlesztési Iroda prevenciós mérésein mérhetik fel egészségi állapotukat a Skanzenbe látogatók.

Ezen a helyszínen az idősebb korosztály számára ajánlott gyaloglóverseny mellett vezetett relaxáción, testösszetétel- és véroxigénmérésen lehet részt venni. A Skanzen programja szeretné tudatosítani az emberekben a testmozgás, a sportolás fontosságát, hogy a kikapcsolódás és rekreáció ezen formája – akár játékosan – a fiatalok és idősebbek hétköznapjainak részévé váljon.