A Farsangvasárnap című produkcióját mutatja be a Magyar Nemzeti Táncegyüttes február 11-én a Müpában.

Magyarország legnagyobb létszámú hivatásos néptáncegyüttese Farsangvasárnap című előadásában a Honvéd Férfikarral, a Virtus Dudazenekarral, a Vujicsics együttessel, a Rézeleje Fanfárosokkal és az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes gyerekcsoportjaival kiegészülve vidám farsangi szokásokkal, virtuóz táncokkal és zenével varázsol karneváli hangulatot február 11-én a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe.

 

A Müpában az évad együttesének választott Magyar Nemzeti Táncegyüttes legújabb bemutatóját, a Farsangvasárnapot csaknem kétszáz táncos közreműködésével adja elő. A produkció társrendező-koreográfusa Zs. Vincze Zsuzsa, a rendező-koreográfus Zsuráfszky Zoltán.

 

Farsangkor az emberek évszázadok óta önfeledt mulatozással és különféle mágikus szokásokkal temetik el a telet és hívogatják a tavaszt. A farsangi mulatságok csúcspontja mindig a karnevál, más néven farsangfarka volt, amely a farsangvasárnaptól húshagyókeddig tartó időszak. Ilyenkor nagy táncmulatságokat tartottak, ahol megengedett volt mindenféle farsangi kicsapongás, játék, paródia.

 

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes ezúttal Konc király és Cibere vajda, vagyis a Farsangot és a Böjtöt megszemélyesítő két alak jelképes viadalára fűzi fel táncjátékát: a dőzsölés, a jólét, a bor mámora áll szemben az üres lábosokkal, a főtt krumplival és a cibere levessel. Lesz somogyi medveherélés, ál-esküvő, bodrogközi rabvágás, kecskefarsangoló és dél-alföldi tréfás halottas játék. A műsorban Csokonai Vitéz Mihálytól, Heltai Gáspártól, Apor Pétertől, Jókai Mórtól származó idézetek mellett eredeti népszokásaink mókás, sokszor obszcén szövegei, szilaj táncaink színes, érdekes zenei világgal teremtenek karneváli hangulatot.

 

A képen a Magyar Nemzeti Táncegyüttes flashmobja a budapesti Allee Bevásárlóközpontban 2024. február 8-án. A produkcióval az együttes Farsangvasárnap – Karnevál a Müpában című, február 11-i előadására hívták fel a figyelmet. Fotó: Kurucz Árpád