A Parafrázisok nagy felbontásban, az eredeti alkotásokkal párba állítva a Városmajori Szabadtéri Színpad körül megtekinthető augusztus 31-ig.

Fazakas Júlia Básti Lajos-díjas színésznő még a karantén alatt határozta el, hogy híres festményeket egy szál mobillal, az otthonában talált tárgyakból, némi sminkkel, ügyes utómunkával és sok-sok kreativitással reprodukál. A naponta megjelenő újabb és újabb képeknek hamarosan hatalmas rajongótábora lett a Facebookon. Az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színéter ezekből a fotókból választotta ki az alkotóval közösen a 40 legizgalmasabb képet, amelyeket a Hunyadi téren láthatott tavasszal a nagyközönség. Ezek a képek most a Városmajori Szabadtéri Színpad köré látogatnak.

Olvastad már? Fazakas Júliával itt interjúztunk.

A kiállítás megnyitóeseményén a Városmajori Szabadtéri Színpad részéről Tóth Sándor produkciós vezető köszöntötte az egybegyűlteket, Gálvölgyi Dóra, az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér vezérigazgatója mesélt a kiállítás előzményeiről, míg Artner Sisso Fazakas Júlia képeiről mondta el gondolatait. A megnyitó zárásaként Ágoston Béla, Rozs Tamás zenészek és Pál András színművész örömmuzsikáját hallhatta a közönség.

„Még 2020 márciusában, a karantén elején láttam egy festményutánzatot a neten, és izgalmasnak találtam. Aztán a Szépművészeti Múzeum is elindított egy online játékot, minden héten vártak egy parafrázist, a legjobbak nyertek, hát én is beküldtem egyet, és nyertem vele. Ez volt a Szent Rókus-parafrázisom.

Attól kezdve behúzott a műfaj, észre sem vettem, hogy már magamnak játszom a négy fal között.

Hosszú, macerás folyamat egy ilyen utánzat elkészítése, de a végtermék mindenért kárpótol. A képek pikantériája, hogy én fotózom őket telefonnal, ahogy az utómunkákat is azzal készítem, különböző applikációk segítségével.”

Fazakas Júlia Székelyudvarhelyen született, a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetemen tanulta a színészmesterséget.

A sokoldalú művész 2000 óta él Budapesten,

azóta sok színházban játszott, többek között a Szkénében, a József Attila Színházban, az RS9 Színházban, a Stúdió K-ban, a TRIP hajón, a tatabányai Jászai Mari Színházban. Jelenleg a Spirit Színházban próbálja a Páros hármas című zenés vígjátékot.

Régóta énekel zenekarokban: az Eugenia Formációban, amely a román, orosz, lengyel, balkáni „sírva vigadós” punk képviselője, a Maria Tănase román énekesnő dalait feldolgozó DOR-ban, a saját pop-rock és lírai dalokat előadó Pozitív mellékhatásban, valamint a balkán világzenei együttesben, a Trandafirban.

A kamera másik oldalán is szívesen áll: éveken át a d1 csatornán futott az általa készített Kérem a színpadra! című színházi műsor, amelynek rendezője és szerkesztője is volt egyben. Szeret képeket festeni, ékszereket készíteni, babákat varrni, sokan ismerik, szeretik és gyűjtik az általa megálmodott Jubabákat. A jelmeztervezésbe is belekóstolt: a Frida Kahlo balladája előadáshoz, amiben ő maga játssza a címszerepet, a Boszorkányház nagyjátékfilmhez, valamint az Utcaszínházi Alkotóközösség Bestiarium Budapestiensis című előadásához is ő álmodta meg a jelmezeket.

Képek: Fazakas Júlia