Felavatták Eötvös Loránd (1848–1919) természettudós, fizikus, politikus, akadémikus szobrát kedden Budapesten, a Gesztenyés kertben.

Rieger Tibor Kossuth-díjas szobrászművész alkotását az Eötvös Loránd-emlékév zárásaként tavaly novemberben avatták volna fel, de a járványhelyzet miatt erre most kerülhetett sor.

Eötvös Loránd 1919-ben bekövetkezett halálakor a hazai és a nemzetközi élet egyaránt gyászolta őt. Albert Einstein a magyar tudós tiszteletére rendezett emlékülésen a fizika egyik fejedelmeként méltatta a magyar tudóst – hangsúlyozta beszédében Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár. Mint mondta, kicsit több mint egy évszázaddal később a köztéri szoborállítással egy régi adósságot törlesztve tisztelegnek a személye és munkássága előtt.     

A tudós méltatva kiemelte, hogy a geológiát és vele a gazdaság több területét is forradalmasító torziós ingáján túl számtalan olyan eredmény fűződik a nevéhez, amelyre napjainkban is a fizika sok területe épül. Államférfiként is több siker kötődik hozzá. Hét hónapig tartó kultuszminisztersége alatt 400 új népiskola nyitotta meg kapuit, előkészítették az izraelita vallás recepcióját és létrejött az Eötvös Kollégium is. Jelentős volt közösségépítő tevékenysége is, a természetjárók körében kifejtett munkássága „a legelsők közé emelik őt” – mondta.

Az államtitkár szerint Eötvös Loránd olyan korszakban élt, amikor az emberiség „ráébredt önnön erejére” és a tudomány fontosságára. Úgy vélte, hogy Eötvös részese és motorja volt a Monarchiában az egyenjogúságot elnyerő Magyarország szellemi felemelkedésének. Úgy gondolja, ezáltal Budapest fontos csomópontja lett a tudománynak, amelyre érdemes volt figyelni. Mint mondta, élete és emlékezete jól mutatja a tudomány értékét. Vélekedése szerint, ha egy ország előre akar jutni, a rendelkezésére álló minden eszközzel segítenie kell a tudomány fejlődését. „Olyan korban élünk, amikor a tudományos kérdésekben az erkölcs és tudományetika jelentősége is nagyobb mint korábban bármikor, különösen a természettudományok terén” – mutatott rá az államtitkár.    

Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester kiemelte: Eötvös Loránd a kerületben született, és az egykori Magyar Optikai Művek állította elő a nevét is viselő torziós inga műszereit. Ez a találmány meghozta számára a világsikert. Mint mondta, Eötvös Loránd azon kevés tudósok közé tartozik, akinek szerte a világban ismerik a nevét, megbecsülik, a világ tudománya, ipara, geofizikája, nyersanyagkutatása mind a mai napig sokat köszönhet a munkásságának. Beszélt arról is, hogy ezentúl Eötvös Loránd nevét viseli majd az egykori Hotel Olimpia helyén létrejött új park a Svábhegyen.

Képek: MTI/Soós Lajos