Fiatalok készítettek kisjátékfilmet a youtuberek világáról.

Az utóbbi években több film is bemutatta, mennyire káros tud lenni az online világ, ha felelőtlenül, önmutogató módon használjuk. Schwechtje Mihály Remélem, legközelebb sikerül meghalnod és Hartung Attila FOMO: Megosztod és uralkodsz című nagyjátékfilmje után a kisjátékfilmes formátumban is foglalkozni kezdtek a közösségi média fiatalokra gyakorolt hatásaival.

A legutóbb diákok készítettek rövidfilmet Félmillió szempár címmel, amelynek a díszbemutatója január 21-én lesz a szolnoki TiszapArt Moziban, majd aznap 18 órától online is elérhető lesz a Resonance Cinema YouTube-csatornáján.

A Luminus film csapata – Kis Xavér és Nagy Dániel rendezők, valamint Magyari Zsombor operatőr-vágó és Csenger Nándor zeneszerző, gyártásvezető – régóta tervezték, hogy olyan filmet készítsenek, amely az értelmetlen tartalmakra reflektál. Napjainkban sajnos ontják magukból a közösségimédia-felületek ezeket a „vicces videóanyagokat”, amelyek sok embernek nyújtanak napi szórakozást. 

Az alkotók célja az volt, hogy egy hasonló színvonalú videókat készítő főhős történetét vigyék filmre, amellyel kérdéseket és nyomot hagyhatnak a nézőkben. Szeretnék, ha a közönség elgondolkodna azon, hogy vajon van-e értelme ennek a műfajnak, és tényleg megéri-e ilyen videók nézésével, készítésével tölteni az életünket, jó irányba halad-e ezekkel a tartalmakkal a rohamosan változó világunk.

A történet középpontjában Nikolasz áll, aki megelégeli egyhangú és szürke életét, és igyekszik változtatni ezen. YouTube-csatornát indít azzal a céllal, hogy hírnévre, népszerűségre és elismertségre tegyen szert, és nagy erővel robban be a YouTube világába.

Nikolasz igyekszik megfelelni a trendeknek, és olyan tartalmakat gyárt, amik viccesek, szórakoztatók és minél többen fogyasztják őket. Amilyen gyorsan ível felfelé karrierje, olyan gyorsan romlanak a tanulmányi eredményei. Barátját, Milánt is bevonja a folyamatokba, aki lelkesen segít neki, és Nikolasz kreatív tervében is fontos szerepet játszik. A terv célja, hogy egy eddig nem látott módon lője az egekbe a nézettséget.

A főszereplő, akit a Békéscsabai Jókai Színház Színi Tanodájának 21 éves növendéke, Bartus Botond alakít, szép lassan elér mindent, ami szeretett volna, miközben egyre szélsőségesebb dolgokra vetemedik, tevékenysége pedig hatással van a személyiségére és a kapcsolataira is. Ezek a változások okozzák majd azokat a fordulatokat, amik Nikolasz számára is nagy meglepetéssel járnak.

A film egy igen aktuális problémakörre, a fiatalok olykor elkeserítően toxikus netes világára hívja fel a figyelmet,

egy antipatikus főhős szemszögéből mutatja be ennek az életmódnak a dilemmáit, a felelősségvállalásra és tetteink következményeire fókuszál. A Félmillió szempár olyan témákon keresztül érzékenyít, mint az emberi kapcsolatok minőségének fontossága, a tartalom és a kreativitás hangsúlyozása, a haszontalan online jelenlét és a tömegvideók gyártásának értelmetlensége.

A kisjátékfilm a Rezonáns Mozi program keretében készült el, a Szolnoki Városfejlesztési Zrt. és a TiszapArt Mozi támogatásával. Az Európai Unió által finanszírozott projekt célja az art mozis közösségek összefogása, tapasztalatok megosztása azáltal, hogy különböző kulturális tartalmakat kínálnak a művészmozik tereiben és platformjain.

Képek forrása: Félmillió szempár