Az utóbbi években több film is bemutatta, mennyire káros tud lenni az online világ, ha felelőtlenül, önmutogató módon használjuk. Schwechtje Mihály Remélem, legközelebb sikerül meghalnod és Hartung Attila FOMO: Megosztod és uralkodsz című nagyjátékfilmje után a kisjátékfilmes formátumban is foglalkozni kezdtek a közösségi média fiatalokra gyakorolt hatásaival.

A legutóbb diákok készítettek rövidfilmet Félmillió szempár címmel, amelynek a díszbemutatója január 21-én lesz a szolnoki TiszapArt Moziban, majd aznap 18 órától online is elérhető lesz a Resonance Cinema YouTube-csatornáján.

A Luminus film csapata – Kis Xavér és Nagy Dániel rendezők, valamint Magyari Zsombor operatőr-vágó és Csenger Nándor zeneszerző, gyártásvezető – régóta tervezték, hogy olyan filmet készítsenek, amely az értelmetlen tartalmakra reflektál. Napjainkban sajnos ontják magukból a közösségimédia-felületek ezeket a „vicces videóanyagokat”, amelyek sok embernek nyújtanak napi szórakozást. 

Az alkotók célja az volt, hogy egy hasonló színvonalú videókat készítő főhős történetét vigyék filmre, amellyel kérdéseket és nyomot hagyhatnak a nézőkben. Szeretnék, ha a közönség elgondolkodna azon, hogy vajon van-e értelme ennek a műfajnak, és tényleg megéri-e ilyen videók nézésével, készítésével tölteni az életünket, jó irányba halad-e ezekkel a tartalmakkal a rohamosan változó világunk.

A történet középpontjában Nikolasz áll, aki megelégeli egyhangú és szürke életét, és igyekszik változtatni ezen. YouTube-csatornát indít azzal a céllal, hogy hírnévre, népszerűségre és elismertségre tegyen szert, és nagy erővel robban be a YouTube világába.

Nikolasz igyekszik megfelelni a trendeknek, és olyan tartalmakat gyárt, amik viccesek, szórakoztatók és minél többen fogyasztják őket. Amilyen gyorsan ível felfelé karrierje, olyan gyorsan romlanak a tanulmányi eredményei. Barátját, Milánt is bevonja a folyamatokba, aki lelkesen segít neki, és Nikolasz kreatív tervében is fontos szerepet játszik. A terv célja, hogy egy eddig nem látott módon lője az egekbe a nézettséget.

A főszereplő, akit a Békéscsabai Jókai Színház Színi Tanodájának 21 éves növendéke, Bartus Botond alakít, szép lassan elér mindent, ami szeretett volna, miközben egyre szélsőségesebb dolgokra vetemedik, tevékenysége pedig hatással van a személyiségére és a kapcsolataira is. Ezek a változások okozzák majd azokat a fordulatokat, amik Nikolasz számára is nagy meglepetéssel járnak.

A film egy igen aktuális problémakörre, a fiatalok olykor elkeserítően toxikus netes világára hívja fel a figyelmet,

egy antipatikus főhős szemszögéből mutatja be ennek az életmódnak a dilemmáit, a felelősségvállalásra és tetteink következményeire fókuszál. A Félmillió szempár olyan témákon keresztül érzékenyít, mint az emberi kapcsolatok minőségének fontossága, a tartalom és a kreativitás hangsúlyozása, a haszontalan online jelenlét és a tömegvideók gyártásának értelmetlensége.

A kisjátékfilm a Rezonáns Mozi program keretében készült el, a Szolnoki Városfejlesztési Zrt. és a TiszapArt Mozi támogatásával. Az Európai Unió által finanszírozott projekt célja az art mozis közösségek összefogása, tapasztalatok megosztása azáltal, hogy különböző kulturális tartalmakat kínálnak a művészmozik tereiben és platformjain.

Képek forrása: Félmillió szempár