Április 26-án mutatta be a Gólem Színház Bezerédi Bendegúz diplomarendezését, Brecht Rettegés és ínség a Harmadik Birodalomban című darabját.

Rettegés és Ínség a Harmadik Birodalomban. Fotó: Hirling Bálint
Fotó: Hirling Bálint

A Freeszfe és a Gólem Színház közös produkciójához, mely a Goethe-Institut támogatásával jött létre, egy rövid összefoglalót is közreadott a színház, melyben leszögezik, hogy a darabválasztás oka egyszerű történelmi érdeklődés:

„Hogy mi várható? Félelemtablók. Nem, ez így pontatlan. Talán úgy helyesebb volna, hogy válaszok arra a kérdésre: Hányféleképpen lehet félni? Így sem jó. Kérdések arra a válaszra, hogy félni sohasem lehet eléggé. Hétköznapi jelenetek, hétköznapi emberek életéből. Teljesen átlagos pillanatképek egy borzalmas történelmi kor mindennapjaiból. Kis emberek kis életének kis történetei, egy letűnt, elmúlt korban. Szerencsére ma már túl vagyunk a diktatúrák borzalmain. Tanultunk belőlük. Túl vagyunk a manipuláción, a korrupción, nincs cenzúra. Ma az emberek nyugodtak, tájékozottak és nyitottak, hisz boldogan élhetnek itthon egy fejlődő demokráciában. A darab tehát nem aktuális. Történelmi érdeklődésből vettük elő.”

A darabot előadja: Bíró Kriszta, Kocsis Pál, Gál Réka Ágota e. h., Illés Adrián e. h., Kerek Dávid e. h., Krasznai Vilmos e. h., Németh Áron e. h., Urmai Blanka. Rendező: Bezerédi Bendegúz e. h.