Az 1849. július 31-én a Segesvár és Fehéregyháza közötti csatában eltűnt Petőfi Sándornak emléket állító erdélyi múzeum és a hozzá tartozó park az elmúlt években került a Maros megyei önkormányzat által fenntartott Maros Megyei Múzeumhoz, korábban a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület gondozta.

Petőfi_Múzeum,_Fehéregyháza_16.jpg
A Petőfi Múzeum Fehéregyházán. Fotó: Wikimedia Commons

Ötvös Koppány, a Maros Megyei Múzeum igazgatója kedden a Székelyhon hírportálnak azt nyilatkozta, a nagyszabású munkálatok idén elkezdődnek. Hozzátette, a tulajdonosváltásra elsősorban azért volt szükség, hogy pályázni lehessen a felújításra, bővítésre, valamint megfelelő pénzalapot tudjanak biztosítani a fenntartáshoz, működtetéshez. Ehhez előbb az épület és terület jogviszonyát kellett rendezni, ami megtörtént. 

Közölte, hogy a múzeum a Petőfi 200 program keretében nyert pályázatot a Nemzeti Kulturális Alaptól, és a fehéregyházi emlékhelyet a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeummal, valamint a Maros megyei önkormányzattal közösen bővítik és újítják fel. A meglévő épület mellé egy mintegy száz négyzetméteres új ingatlant építenek, a két kiállítótérben korszerű tárlatot rendeznek be. A beruházás gazdasági mutatóit legutóbbi ülésén hagyta jóvá a megyei önkormányzat. Mint közölték, a felújítás és korszerűsítés értéke 6,4 millió lej (509 millió forint), melyet közösen biztosít a két Maros megyei intézmény.

Ötvös Koppány a székelyföldi hírportálnak úgy nyilatkozott, hogy a park rendezésére, sétányok kialakítására és az ispánkúti emlékhely felújítására is sor kerül. Egyelőre az engedélyeztetési folyamat zajlik, a kivitelezés várhatóan augusztusban kezdődik, miután lezajlott a fehéregyházi csatára való hagyományos megemlékezés.

A Segesvár melletti Fehéregyházán található múzeumot 1897-ben hozta létre Haller Lujza grófnő, aki azt 1848-as ereklyékkel rendezte be. A fehéregyházi csatában elhunytaknak állított emlékművet 1897. július 31-én avatták fel, köréje pedig parkot ültettek. A múzeumban található tárgyakat és dokumentumokat az elmúlt évtizedekben a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület gondozta.