fbpx

Felújították a koltói Teleki-kastélyt

Koltón vasárnap felavatták az európai uniós forrásokból felújított Teleki-kastélyt, melyben 1847 szeptemberében és októberében Petőfi Sándor és Szendrey Júlia a mézesheteit töltötte.

Az 1760-ban épült kastély felújítására a helyi önkormányzat nyert 2017-ben másfél millió eurós támogatást. A kastélypark fősétányának megújítását a Bethlen Gábor Alap támogatta.

A felújított kastélyt csak részlegesen sikerült berendezni. Felső emeletének kiállítótermében nagybányai képzőművészek gyűjteményes kiállítása tekinthető meg, a lenti termekben a korábbi koltói Petőfi-múzeum műtárgyait állították ki. A rendezvényen bejelentették: az év végéig készül el az az állandó kiállítás, amelyet az önkormányzat a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeummal közösen létesít.

A ceremónia keretében kopjafát állítottak a kastélyparkban azoknak a helybélieknek, akik a kommunista diktatúra idején – míg a kastélyban a mezőgazdasági termelőszövetkezet rendezkedett be – gondoskodtak arról, hogy az épületben Petőfi-emlékszoba legyen, és ezzel éltették a koltói Petőfi-kultuszt.

A Nagybánya szomszédságában fekvő, 2500 lakosú Koltón a lakosság 55 százaléka vallotta magát magyarnak a 2011-es népszámláláson.

Fotó: Krónika.ro/Makkay József

A rovat további cikkei