Félezer, eddig még be nem mutatott pénzérmét, köztük igazi ritkaságokat mutatnak be a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum január 28-án nyíló kiállításán.

A Rippl Rónai Múzeum Fényes ezüstök és aranyak Somogyországból című kiállításán tíz vitrinben adnak átfogó képet az intézmény tizenötezer darabos numizmatikai gyűjteményének a Somogy megyében talált, az ókortól az 1711-ig terjedő időszakot felölelő részéből.

A tárlaton nem csak a legszebb arany-, ezüst-, réz- és bronzpénzeket láthatjuk, hanem korabeli hamisítványokat, szándékosan megcsonkított, darabolt, vagy a földből előkerülő érméket is.

A Kubinyi Ágoston-program és a kaposvári önkormányzat támogatásával létrejövő tárlaton olyan különlegességek is lesznek, mint III. Frigyes dán és norvég király kétszeres aranydukátja, Báthory István lengyel királyként vert aranydukátja, egy, a Schwarzburg grófságban készült ritka német ezüsttallér, vagy az 1990-es évek elején Csökölyben talált, ötvenöt darabból álló tallérlelet.

A nagyközönség kisfilmekből és egy információs pultnak köszönhetően további hasznos és érdekes információkat tudhat meg a pénzekről. A kiállításhoz kapcsolódóan katalógus készül, és lesz múzeumpedagógiai foglalkozás is.