fbpx

Fényképek, történetek: könyv jelent meg a Tabánról

Különleges fénykép- és kultúrtörténeti album jelent meg Tabán – fényképek, történetek címmel a Bellibro kiadó gondozásában. A kiadvány közel 150 régi fényképen és korabeli íráson keresztül mutatja be az izgalmas városrész történetét az első fényképek megjelenésétől a parkosítás időszakáig.

A kiadvány közel százötven korabeli fényképet és írást tartalmaz az egykori Tabánról, melyek közül hetven a nagyközönség számára ismeretlen felvétel. Az album elsőként vállalkozik arra, hogy ennek az egykori hangulatos városrésznek a történetét fotográfiákkal mutassa be.

Mindegyik egész oldalas fénykép mellett egy-egy korabeli írás olvasható (újságcikk, hír, visszaemlékezés, novella, tanulmány, jegyzőkönyvrészlet). A Tabánról számtalan izgalmas felvétel maradt fenn, a kor jelentős fotográfusai mellett jó néhány amatőr is megörökítette a helyet.

Avar Mihály Kereszt utca 19. szám alatti vendéglőjének kerthelyisége, 1912.
Forrás: magángyűjtemény
A kísérőírások a Tabán városszerkezetének alakulását, illetve a városrészt megörökítő fotográfusokat is bemutatják.

A több mint két év kutatómunka, a kötet összeállítása során nemcsak az volt a cél, hogy az eddig szélesebb körben ismeretlen felvételek kikerüljenek a múzeumok, könyvtárak és magángyűjtemények fiókjaiból, hanem hogy a már ismertebb fényképekkel együtt létrejöjjön egy olyan egyedülálló „atmoszférakönyv”, mely egy, az időutazáshoz hasonló élménnyel ajándékozza meg az olvasót – egy különleges városi „sétával”, amelynek során nosztalgiázás nélkül repülünk vissza a múltba.

A könyv a Tabán mintegy 80 évét mutatja be, az első fényképek születésétől a terület parkosításáig.

Számos kultúrtörténeti érdekességet is megtudhatunk, például többek között arra is fény derül, hogy kik voltak a donajégerek, azaz a dunai vadászok, akik bűnöző létükre együttműködtek a rendőrséggel, mi történt a Tabánban Krúdy Gyula halálának napján, melyik étteremben főzhették maguknak a vendégek a halpaprikást, kiket borotvált meg Horthy borbélynője, melyik festő lakott a tabáni temető egyik kriptájában, miért tiltották meg egy időre a dalolászást a kocsmákban vagy hogy miért érte meg éjszaka édességet árulni.

Az időutazást végigkíséri az egyik legfontosabb kérdés, mely a Tabánnal kapcsolatban a legtöbbször felmerül: miért is bontották le?

A kérdésre a válasz igen összetett. Ebben a témában a könyv a teljesség igénye nélkül, a rendelkezésre álló képekkel kísérli meg illusztrálni a különböző szempontokat, megszólaltatva a korabeli hangokat, érveket és ellenérveket.

A könyv a kiadó weboldalán keresztül vásárolható meg, emellett kapható lesz a Tabán még ma is álló egykori vincellérházában, a Czakó Kert és Piacz étteremben rendezett karácsonyi vásárban december 9-én és 16-án, valamint elérhető lesz kisebb könyvesboltokban.

Forrás: Bellibro kiadó

A könyv összeállítója, szerkesztője Beliczai Bea, aki több mint tíz éve kutatja, fényképezi a várost filmek lehetséges forgatási helyszíneinek keresése és szervezése kapcsán, szakmai lektora dr. Tomsics Emőke fotótörténész, történész-muzeológus, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának volt tudományos munkatársa, számos nagy sikerű fotó- és várostörténeti könyv szerzője. A kötetet dr. Saly Noémi irodalom- és várostörténész ajánlója kíséri.

Nyitókép: a Kereszt tér 1910 körül. Petrik Albert felvétele. Forrás: MÉM-MDK

A rovat további cikkei