Fényképezte: Zsigmond Vilmos címmel nyílt kiállítás a Párizsi Magyar Intézetben 2019. november 7-én.

A tárlat a világhírű operatőr kevésbé ismert oldalát mutatja be, ezúttal mint fényképészt ismerhetik meg a látogatók. Filmjei természetesen népszerűek a francia közönség körében is, ám fotóit eddig csak kevesen látták. A kiállítótérben megtekinthető a SPARKS Ltd.  Zsigmond Vilmosról készített dokumentumfilmje is. November 16-án a tárlat kísérő rendezvényeként, a belváros Cinéma le Grand Action filmszínháza mozinapot szentel Zsigmond Vilmos munkásságának.

Az Oscar-díjjal és több rangos nemzetközi filmes elismeréssel kitüntetett operatőr nevéhez olyan filmek kötődnek, mint a Szarvasvadász, a Harmadik típusú találkozások vagy a Fekete Dália. Filmjeinek védjegye a világítás találékony használata, a fény művészi alkalmazása. Egyedülálló stílusának köszönhetően munkássága sokszínű: képei hol költőiek, hol realisták, részletezőek vagy grandiózusak.

Zsigmond Vilmos az ötvenes évek elején, még Magyarországon kezdett el érdeklődni komolyabban a fotóművészet iránt. Nagy hatást tett rá Dulovits Jenő Művészi fényképezés című, több nyelven is kiadott műve. Ennek segítségével autodidakta módon megtanulta a kompozíciós elveket, a fénykezelés jelentőségét, a film nyersanyagok sajátosságait.

Az előhívást szintén maga végezte, így lehetősége volt megtanulni a fotózás laborálási eljárásait is. Ezek a tanulságok aztán operatőri munkájában tovább értek, fejlődtek, és alkalmazásukkal jött létre e nagyszerű filmes életmű, melynek indulása egybefonódik az amerikai film meghatározó korszakával, az új Hollywoodnak nevezett filmtörténeti periódussal.

A kiállítás gerincét adó fotóanyag az 1950-es években indul, és napjainkig bezárólag több csoportban mutatja be Zsigmond Vilmos alkotói gondolkodásmódjának fő jellegzetességeit.

A kiállítást 2019. december 20-ig lehet megtekinteni a Párizsi Magyar Intézetben.

Nyitókép: Zsigmond Vilmos – Böbe a létrán, Bükk, Magyarország, SPARKS Ltd.