A karanténidőszakban tapasztalt érzéseket örökített meg első önálló, intézményi kiállításán Tombor Zoltán. A fotográfus Fényterápia című tárlata kedden nyílik a Mai Manó Házban, ahol válogatás látható világhírű magazinoknak készített divatfényképeiből is.

„A Fényterápia című anyag egy fiatal, magányos nő szemszögéből mutatja meg a karanténidőszak bizonytalanságát, bezártságát, reménytelenségét. Célunk volt, hogy a fotós történetét közérthető formában tárjuk a közönség elé” − mondta Sárvári Zita, a kiállítás kurátora a megnyitó előtti tárlatvezetésen.

Tombor Zoltán elmondta: úgy dolgozott, hogy egy papírra leírta a pandémia időszakát szerinte meghatározó szavakat, és ezekre képi metaforákat készített.

„Egy tértelen, időtlen, üres, lebegésszerű állapotot szerettem volna visszaadni a fotókon”

− tette hozzá.

Az alkotó elmondta, hogy egy baráti szál vezette a néhai Fischer Annie zongoraművésznő balatonaligai nyári rezidenciájába, ahol a járvány idején két hosszú hétvégén fotózott egy divatmodellt. A kurátor beszélt arról, hogy a figurális képek mellett tárgyfotók is készültek. Az egyiken egy befőttes üvegben aranyhal úszik; a fotós megjegyezte, hogy az aranyhal memóriája három másodpercnyi, a kép a pandémia idején tapasztalt időérzék-vesztést szimbolizálja.

„Az eléletlenedő portrésorozatommal azt próbáltam megmutatni, miként veszítettük el a fókuszt ezekben a hónapokban”

− jegyezte meg Tombor Zoltán.

A kiállítás részeként a Mai Manó Ház második emeletén a nyolc éven át (2011”2019) New Yorkban élő és dolgozó fotósnak a különböző világhírű magazinok számára készült divatfotóiból látható válogatás. Az anyagon keresztül jól látható kapcsolat bontakozik ki Tombor alkalmazott és alkotóművészeti munkái között. Képeit megjelentette mások mellett a Vogue, a The Last Magazine, a Harper’s Bazaar, a Time és a Kinfolk, olyan alkotókkal és hírességekkel dolgozott együtt, mint Alicia Keys, Shirin Neshat, Sophie Marceau, Eddie Murphy vagy Palvin Barbara.

A Fényterápia című kiállítást szerdától október 3-ig tekintheti meg a nagyközönség, a tárlaténál jóval bővebb merítést tartalmazó, azonos című könyv pedig a Mai Manó Ház boltjában kapható.

Nyitókép: Tombor Zoltán: Zita #1 (Balatonaliga, 2020). Forrás: Mai Manó Ház, a művész jóvoltából