A szájharmonika nagymestere, szólistaként Tátrai Tibor és Jimi Hendrix az első számú példaképe. Vajon miért tört bele majdnem a bicskája a rackásan újrahangszerelt Kacsóh Pongrác-féle János vitézbe? Erről is mesél Ferenczi György Máté Péter-díjas zenész a Hajógyár Életút-sorozatában.

Ferenczi György az éneklés mellett a szájharmonika nagymestere is: ez utóbbival világbajnokságot is nyert már. Jelenleg a Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák zenekar vezetője. Zenekarával fúziós zenét játszik, újító szellemű hangszerjátékában egyformán megférnek a blues és a népzene stíluselemei. Szeretete a népzene iránt arra ösztökélte, hogy hegedűn is megtanuljon muzsikálni, miközben a népzene megszólaltatására speciális bluesharmonikát használ, egyre inkább az autentikus népzene felé fordulva.

„Folyamatosan megy egy szóló a fejemben, sokszor még álmomban is. Az agy nagyon nagy tréfamester, teljesen másképp dolgozik, mint a tudat. Olyan dolgokat muzsikáltam álmomban, amiket akkor még nem tudtam lejátszani, de tudtam, hogy lehetséges. Azokat nekiálltam kikeresgélni és megtanulni és így tudtam lépésről lépésre fejlődni.”

Vajon milyen különleges hangszert kapott Ausztriából, hogyan vált mindez védjegyévé és mit ért az alatt, hogy ő csak az erőből ért? Kiderül a Hajógyár Életút-sorozatából!