A Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán tartott Szó Szín Játék című előadássorozatban idén tavasszal a Gyulai Várszínház művészei vendégeskednek. Béres László rendezésében márciusban a De mi lett a nővel? című darabot, áprilisban pedig a Karády zárkája című monodrámát viszik színpadra.

A Pesti Vigadó Szó Szín Játék sorozata idén tavasszal a Gyulai Várszínház színművészeit látja vendégül, akik két darabot hoznak el a budapesti színpadra. Március 5-én a De mi lett a nővel?  című férfimesét láthatja a közönség, amelynek alapját Csehov nyolc elbeszélése adja, és Kiss Csaba átiratában viszik színre.

A történet a 19. században játszódik, főszereplője három színész, akik egy bankár estélyére utaznak a végtelennek tűnő országúton. Útközben egyikük a bankár unokahúgáról, az értelmiségi társasági élet mitikus nőjéről, Irináról kezd mesélni, hozzá csatlakozva pedig a másik két főszereplő is megosztja a nőhöz kötődő történeteit. A darab sajátos dramaturgiájában keveredik a groteszk humor, a szerelem, a melankólia, fény derül csalódásokra, öngyilkosságokra és kivégzésekre. A három utazót Győrffy András, Szélyes Ferenc és Kárp György alakítja, a rendezésért Béres László felelt.

Április 23-án a Sinkovits Imre Kamaraszínpadon pedig a Karády zárkája című zenés monodrámát mutatja be a Várszínház társulata Darvasi László műve alapján. A darab címszereplőjét Bartha Boróka formálja meg. A színmű a Gestapo 525-ös cellájába zárt ikonikus, titokzatos díva, Karády Katalin szenvedéstörténetét, egyben megváltástörténetét mutatja be, ugyancsak Béres László rendezésében.

A Vigadó Szó Szín Játék sorozatának célja, hogy a fővároson és határon túl működő színházak és társulatok sikeres, népszerű előadásai, valamint kísérleti és ritkán látható darabok is bemutatkozhassanak a budapesti közönségnek. Az előadássorozat a Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére indult, vezetője Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója és a Vidéki Színházigazgatók Egyesületének elnöke.

A képen Karády Katalin szerepében Bartha Boróka a Karády zárkája monodrámában.