Jean-François Lepage francia divatfotós, képzőművész Zombie című kiállítása március 4-én nyílik a TOBE Gallery-ben.

A művész a 80-as évek óta elismert divatfotósként építi karrierjét, a kilencvenes évektől pedig a festészet is nagy hangsúlyt kapott vizuális nyelvezetében. Képzőművészeti munkássága végig a festészet és a fotográfia határvonalán mozgott.

Saját bevallása szerint  képeinek „feltámasztása”, divatfotográfiai anyagának manipulálása szerves része a művészethez való hozzáállásának. A kiállítás címét is adó Zombie sorozata a 2014-ben elkezdett Recycle Project második fejezete, ahol archívumának részleges feldolgozásával fotográfiáit egyedi, vegyes technikájú képekké alakítja. 

Az eredeti, színes Fujicolor Crystal Archive HR papírra előhívott nyomatokba, melyeket 2001 és 2006 között készített, saját kezűleg rajzolt és festett bele. A legtöbb fekete-fehér képe esetében a 80-as és 90-es évekből származó vintage nyomatait használta, ugyanazt a technikát alkalmazva.

Jean-François Lepage Párizsban született 1960-ban. Jelenleg Nantes-ban él és alkot. Első fotográfiái 1981-ben jelentek meg a Depeche Mode magazinban, majd 1983-ban nyílt első önálló kiállítása. A 90-es évek folyamán fotómunkássága mellett festészettel is foglalkozott, ami a későbbiekben meghatározta művészeti gyakorlatát. 

Több mint harminc éven keresztül készített divatfotókat, melyeket többek között a Vogue-ban, a Harpers Bazaarban, a GQ-ban és a Wallpaperben is publikáltak. 2015-ben a Prestel kiadó megjelentette Moonlight Zoo című monográfiáját, ami divatfotói mellett rajzait és manipulált képeit is tartalmazta. A TOBE Gallery művészeként először az UNSEEN Amsterdam vásáron mutatkozott be 2019-ben.

A kiállítás a Budapest FotóFesztivál, a Gallery Weekend Budapest és a Budapest Art Week hivatalos programjának része.

Nyitókép: Renaissance II