Festők városa hangulatfesztivál Kaposváron

Egyéb

 

(MTI) A kulturális eseményekben bővelkedő rendezvénysorozattal a város híres szülöttei ? Rippl-Rónai József, Vaszary János, Galimberti Sándor festőművész ? emléke előtt tiszteleg Kaposvár, amely ezúttal fennállásának 300. évfordulója alkalmából is igyekszik korabeli hangulatot varázsolni a közterületekre: élőképek, szecessziós enteriőrök idézik fel a Rippl-korabeli városképet.
 

A fesztivál csaknem ötven programmal, népművészeti vásárral, koncertekkel, kiállításokkal és szabadtéri vendéglátással várja a kaposváriakat és a városba látogató vendégeket.
 
Az idén tizenkettedik alkalommal megrendezendő, május 24-én kezdődő négynapos rendezvénysorozattal kapcsolatban Jágerné Katona Zsuzsanna, a városháza kulturális referense hangsúlyozta: "egész évben fontos számunkra a képzőművészet támogatása, de a fesztivál idején meg is idézzük a századforduló hangulatát, bohém művésznegyeddé alakul a kaposvári belváros".
 
Berlik Mária, az Együd Árpád Kulturális Központ munkatársa, a rendezvény főszervezője elmondta, hogy a város remek partnerre talált mind a civil kulturális egyesületekben, mind a sétálóutca üzlettulajdonosaiban, akiknek köszönhetően a kirakatok kiállító teremmé válnak, a járókelők pedig Rippl-korabeli élőképekkel találkozhatnak.
 
Az összművészeti fesztivál egy legkiemelkedőbb eseménye, egyúttal a fesztivál nyitóprogramja az Országos Groteszk Képző- és Iparművészeti Triennálé lesz, az egyik leglátványosabb pedig az országos utcatárlat, ahol a művészek a szabadban alkotnak ? közölte a főszervező, hozzátéve: lesznek továbbá könyvbemutatók, színházi, irodalmi és komolyzenei előadások, filmvetítések, táncházak, könnyűzenei koncertek, a belvárost és a szecessziós épületeket pedig szervezett belvárosi felfedező túrákon ismerhetik meg a látogatók.
 
A fesztiválon a helyi együttesek mellett fellép a Maszkura és a Tücsökraj, Ferenczi György és a Rackajam, a Baraka Együttes valamint a Drum and Folk. A Szivárvány Kultúrpalota családi programoknak ad otthont, ahol Levente Péter "kacagó koncertje" mellett kézműves foglalkozásokkal, tantermi színielőadásokkal várják az érdeklődőket.
 
Ugyancsak a Szivárvány Kultúrpalotába várják a nézőket a Magyar Filmek Fesztiváljára. A négy nap alatt kilenc, az idei és a tavalyi év alkotásaiból válogatott alkotást láthat majd a közönség, és idevárják az animációs filmek kedvelőit is. Vasárnap, a gyereknapon magyar rajzfilmeket vetítenek és Kaposvár ajándékaként a 12 év alatti gyerekek ingyen ülhetnek fel a városnéző kisvonatra.
 
A sétálóutcában lévő Rippl-Rónai Múzeum a fesztivál ideje alatt a megszokottól hosszabb ideig, este hét óráig tart nyitva, ahol a Rippl-Rónai Ödön gyűjteményt, a Természeti örökségünk, valamint a Fejezetek Somogy néprajzából című kiállításokat nézhetik meg az érdeklődők. A szomszédos Vaszary Képtárban somogyi képzőművészek mutatják be alkotásaikat. A barokk korban született városról, a 300 éves Kaposvárról a Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság zenés irodalmi esttel emlékezik meg a Megyei és Városi és Könyvtárban.
  
A fesztivál programjairól a www.festokvarosa.hu portálon tájékozódhatnak az érdeklődők.