A Fesztivál Akadémia Budapest (FAB) eseményeire érkező világhírű művészek szokás szerint professzorként is szereplői lesznek a fesztiválnak, valamennyien legalább három intenzív napon át tanítanak július 14. és 23. között.

Batta András, a Magyar Zene Háza igazgatója a FAB keddi budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte: a Kokas Katalin és Kelemen Barnabás hegedűművész házaspár nyolc évvel ezelőtt életre hívott kezdeményezése mára komoly mozgalommá vált, amely a magyar tehetségeket és a neves külföldi muzsikusokat is vonzza. Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, a FAB komplex rendszert jelent: amellett, hogy nyáron tíz napra Budapest a világ kamarazenei központjává válik, egész éven át zajlik az oktatási program.

Kelemen Barnabás elmondta: a nyári tíz nap esszenciája annak a munkának, amelyet egész évben végeznek.

A hozzájuk csatlakozott művészek az országot járva havonta hat-nyolc helyszínen, alap- és középfokú zenei intézményekben tanítanak, koncerteznek, inspirálva a tanárokat, diákokat. Kiemelte, hogy az idei nyári fesztivál középpontjában a mesterkurzusok állnak, amelyeken világhírű művészek is tanítanak majd. Kurzust tart Pauk György, Kurtág György, Hagai Shaham, Leonid Gorokhov, Shai Wosner és Augustin Dumay, de Marton Éva is tanítani fogja az énekeseket.

Kokas Katalin a fesztivál különlegességéről szólva elmondta, hogy a klasszikus zenei mesterműveket a népzenével, a magyar cigányzenével ötvözik. Mint rámutatott, Brahms, Haydn és Bartók zenéjének megértésében segít, hogy a fesztiválon mesterkurzusokat adnak a magyar népzene és cigányzene legjobbjai. Pál Istvan Szalonna és bandája, valamint ifj. Sárközy Lajos és cigányzenekara is tanítani fogja a világ minden tájáról érkező egyetemistákat.

Kelemen Barnabás hozzátette, hogy összesen csaknem 300 diákot várnak a fesztiválra. Mint elmondta, újdonság lesz, hogy szimfonikus zenekarok is fellépnek a fesztiválon, amelynek központi helyszíne a Zeneakadémia, de helyszínei között lesz a Margitsziget, a Magyar Zene Háza, a Széchenyi fürdő és az Európa hajó is.

A nyitónapon a Concerto Budapest a FAB vendégszólistáival lép fel. Érdekesség, hogy Beethoven Hármasversenyét három kitűnő szólista, Kelemen Barnabás (hegedű), Kian Soltani (cselló) és Shai Wosner (zongora), azaz egy izraeli, egy iráni és egy magyar cigányprímás unokája adja elő.

Július 22-én a Bartók-nap zárásaként a Pannon Filharmonikusokkal három Bartók-versenymű három karmesterrel és szólistával hallható. Július 20-án a londoni Menuhin School Kamarazenekar lép fel.

A fesztiválon Vilde Frang norvég hegedűművész a Kelemen Kvartettel és a Söndörgő zenekarral ősbemutatóra készül.

Kurtág György a BMC-ben a Kelemen Kvartettel folytatja Bartók vonósnégyeseinek kidolgozását, amely élőben és online is követhető lesz.

A zárónapon Viva „La Gitane” címmel ősbemutatót tart a Parno Graszt és ifj. Sárközi Lajos, akivel fellép az összes résztvevő egyetemista is. Elhangzanak a legvirtuózabb cigányzenei ihletésű, hegedűre írott darabok a fesztivál hegedűművészeinek közreműködésével.

A FAB keretében műhelymunkák, szakmai előadások, filmvetítések, hangszer- és fényképkiállítások, próbák, matinékoncertek és beszélgetések is lesznek.

Kokas Katalin a sajtótájékoztatón kitért arra, hogy tavasszal rendezik meg a Halász Ferenc Országjáró Tehetségkutató Előválogatót hegedűsöknek és csellistáknak 15 éves korig. November 17. és 19. között Miskolcon tartják 22 év alatti hegedűsöknek a Hubay Jenő Hegedűversenyt, amely előszobája a szintén 22 évesnél fiatalabbaknak szervezett, 2024. július 5. és 13. között megvalósuló V. Fehér Ilona Hegedűversenynek.

Nyitókép forrása: Fesztivál Akadémia Budapest