Egy év kihagyás után idén újra elérhető Magyarországon a JFF Online Japán Filmfesztivál. A programban huszonhárom kortárs japán film és két minisorozat látható ingyenesen magyar vagy angol felirattal. A kínálatban szerepelnek kritikusok által elismert díjnyertes munkák és szórakoztató filmek is, köztük Kinosita Keiszuke Tizenkét szempár című Golden Globe-nyertes klasszikusa.

Josino Kóhei: Csúcsanimék!
Josino Kóhei: Csúcsanimék!

23 japán filmet és két televíziós minisorozatot hoz el Magyarországra június 5. és július 3. között a JFF Online Japán Filmfesztivál. Ennek köszönhetően nézheti meg otthonról minden érdeklődő Josino Kóhei Csúcsanimék! című alkotását is. A film, amely idén tíz jelölést kapott a Japán Filmakadémiától, és megnyerte a Legjobb Új Színész Díját, két filmrendező „párbaján” keresztül mutat be olyan embereket, akiknek szenvedélyük az anime.

Az egyik legígéretesebb ázsiai tehetségnek tartott Koizumi Norihiro egy újabb coming-of-age történettel tér vissza. A 2023-ban a Kinema Junpo Awardson díjazott Az engem meghatározó vonalak című filmje egy fiatalember veszteségéről és az újjászületésről szól. A film két főszereplője két hatalmas népszerűségnek örvendő japán sztár, Jokohama Rjúszei és Kijohara Kaja. A filmet a hagyományos japán tintafestészet, a szumi-e élőben festett látványos jelenetei teszik még hatásosabbá.

A kínálatban szerepel Kinosita Keiszuke Tizenkét szempár című klasszikusa is, mely 1955-ben a Golden Globe-on megnyerte a legjobb külföldi film díját, illetve a Velencei Filmfesztiválon a legjobb film kategóriában jelölték. A film története 1928-ban indul. Főhőse Oisi Hiszako általános iskolai tanárnő, akit modern nézetei miatt gyanakvással figyelnek a faluban, de tanítványai megkedvelik. Évek telnek el, kitör a háború, a tanárnő rémülten látja a fiúk lelkesedését. Nyolc év múlva látjuk őt viszont, amikor úgy dönt, visszamegy tanítani, ám a hajdani tizenkét gyermekből már csak néhányan élnek.

A Japán Alapítvány Budapesti Iroda igazgatója, Fudzsii Mami elmondta: „Az Online Japán Filmfesztivál 2024 újból kiváló japán filmek széles választékát hozza el online, magyar felirattal. A kínálat számos műfajt érint, köztük egy időtlen klasszikust, az animetörténelem egyik legfontosabb alkotását, horrorrövidfilmeket és a legújabb japán filmsikereket is. Idén először két minisorozat is a program részét képezi, amelyek annak idején engem is televízió elé szegeztek.”

A fesztivál ideje alatt, június 5. és június 19. között ezen a weboldalon érhető el  a 23 film, június 19. és július 3. között pedig a két minisorozat,  választható magyar, angol és néhány film esetében japán felirattal.

A JFF Online Japán Filmfesztivált 2021 februárjában rendezték meg először, és azóta több mint 20 országba viszi el a legizgalmasabb japán filmeket.