Az Adolph Zukor-díjat azok érdemelhetik ki, akiknek munkássága a magyar filmművészet múltjának és jelenének hírnevét erősíti, illetve akik civil tevékenységük és egész életük során olyan példamutató magatartást tanúsítottak, amely bizonyítja: akaraterővel, valamint önmagunkba vetett hittel és elkötelezett munkával meg lehet valósítani az álmokat. Ezzel ugyanis követendő példát állítanak mások, különösen a fiatalok elé.

Zukor4

 

A díjat első alkalommal a Magyar Hollywood Tanács Oscar Partyján adták át. Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy civil szervezete fontosnak tartja az új díj megalapítását, hiszen névadója, a Paramount Pictures alapító atyja, Adolph Zukor életével és tevékenységével szimbóluma annak, miként lehet nem kevés erőfeszítéssel és akarattal komoly eredményeket elérni. Vécsi István, Ricse polgármestere fontosnak tartotta az emlékek és az eredmények megőrzését. Ricsén a művelődési ház Adolph Zukor nevét viseli, a településen Adolph Zukor-emléktáblát is elhelyeztek, a Zukor Csárdában pedig a híres filmmogul kedvenc ételeit is meg lehet kóstolni.

Zukor1

 

A díjat az Oscar Partyn Szakcsi Lakatos Béla, a Nemzet Művésze, Kossuth-díjas zongoraművész; Rófusz Ferenc Oscar-díjas (1981) filmrendező és Horváth Károly ?Charlie? Liszt Ferenc-díjas énekes kapta meg. A rendkívül jó hangulatú eseményen a Magyar Hollywood Tanács további elismeréseket is átadott, így Aracsi Norbert és Jimy J. Hollywood filmrendezők, Gerendás Péter énekes, Piroch Gábor kaszkadőr, Csepregi Éva énekes, Kiss Ágnes bábművész, Mathiász Gábor, a Magyar Hungarikum Szövetség alelnöke is elismerésben részesült.

 

A 90. Oscar-gála élő közvetítését néző közönség természetesen leginkább a legjobb idegen nyelvű alkotások kategóriájában szereplő magyar film, Enyedi Ildikó Testről és lélekről című munkájának sikeréért drukkolt. Enyedi Ildikó és stábja közvetlenül a Dolby Színházból küldött videóüzenetet a Magyar Hollywood Tanács Oscar Partyján szurkoló közönségnek. Bár a magyar alkotás nem kapta meg az Oscar-díjat, már az öt legjobb film közé kerülése is nagy siker, amiért csak gratulálni lehet a film készítőinek.

Zukor2

 

A Magyar Hollywood Tanács 2016-os nyári megalakulása óta több mint hatvan sikeres rendezvényen van túl. A 2018-os évben havi rendszerességgel folytatja a magyar filmes múlt eredményeinek bemutatását. A következő rendezvény a ceglédi születésű Oscar-díjas Marczincsák György, alias George Pal életéről szóló megemlékezés lesz, amikor a ceglédi filmszínház ünnepélyesen felveszi a város nagy szülöttjének nevét.

Fotó: Konkoly-Thege György