amegalkuvo
A megalkuvó

Bemutatják többek között a 2019-es Berlinálén Arany Medve-díjat nyert Synonymst, melynek főszereplője egy izraeli katona, aki Párizsba költözik. A férfi eldönti, hogy szakít a múltjával, és többé meg sem szólal az anyanyelvén, azonban hiába ismételgeti a francia szavakat, teljesen nem szabadulhat meg valódi önmagától.

synonyms
Synonyms

A világ fesztiváljait bejáró An Elephant Sitting Still című film Hu Bo kínai író első, és egyben utolsó alkotása is, ugyanis a forgatás után nem sokkal meghalt a rendező. A film három férfiról szól, akik egy mancsúriai városba, a mozdulatlan elefánt állítólagos otthonába menekülnek közösségükből.

elephant
An Elephant Sitting Still

A San Sebastian-i Filmfesztivál nagydíjasa, az Entre Dos Aquas 12 év után folytatja a La Leyenda del tiempo című filmből ismert roma testvérpár történetét. A helyzet kilátástalan: úgy tűnik, a spanyol kisváros peremén élő srácoknak nincs esélye fényesebb jövőre azon a helyen, ahol tombol a munkanélküliség és a drogforgalmazás.

La-leyenda-del-tiempo-1
La Leyenda del tiempo

Ismét visszatér a TIFF-re a fesztivál egyik törzsvendége, Sebastian Lelio, aki ezúttal a díjnyertes Gloria angol nyelvű remake-jét, a Gloria Bellt mutatja be. Leilo állítólag csak azért készítette el a filmet, hogy Julianne Moore-ral dolgozhasson, aki egy váratlan szerelmi örvénybe pottyanó, középkorú nőt alakít.

gloriabell
Gloria Bell

Rekonstrukció című debütfilmje után minden idők legnagyobb bevételt termelő dán filmjével, A 64-es betegnaplóval (The Purity of Vengeance) tér vissza a TIFF-re Christoffer Boe, aki Jussi Adler-Olsen világhírű bestselleréből merített inspirációt.

64esbetegnaplo
A 64-es betegnapló

A Magyar nap válogatásban szerepel Pálfi György Az Úr hangja című Stanislaw Lem-adaptációja is, melyben egy fiatal férfi kivándorolt apja után kutat az Egyesült Államokban.

azurhangja
Az Úr hangja

A The Bra című német-azeri koprodukció két dolog miatt is különleges: egyrészt egyáltalán nincs benne párbeszéd, másrészt feltűnik benne Maia Morgenstern. Veit Helmer abszurd és kedves vígjátéka egy mozdonyvezetőről szól, aki a nagy Ő keresésére indul, miután egy melltartót talál a mozdonyára akasztva.

thebra
The Bra

Denys Arcand Arany Pálmára és Oscar-díjra jelölt rendező Az amerikai birodalom bukása című filmjét is vetítik Kolozsváron, amelynek főszereplője akaratán kívül válik egy rablás résztvevőjévé. A hozzá került, két táskányi pénz hatására fokozatosan lemond addigi értékrendjéről, és modern Robin Hooddá válik.

lachutedelempireamericain
Az amerikai birodalom bukása

Paolo Virzi új vígjátéka, a Notti Magiche az 1990-es olaszországi focivilágbajnokság idején játszódik. A sztoriban három forgatókönyvírót vádolnak egy filmproducer meggyilkolásával, az előzetes letartóztatásban pedig az olasz mozi fénykoráról anekdotáznak.

notti-magiche
Notti Magiche

A 2018 végén elhunyt Bernardo Bertoluccira a rendező A megalkuvó című 1970-es filmjének vetítésével emlékezik a TIFF.