A Magyar Hollywood Tanács az elmúlt időszakban sorozatban rendezte meg megemlékezéseit a magyar származású hollywoodi filmikonokról. Szakmai beszélgetéseken és konferenciákon mutatták be a hollywoodi magyar gyökereket, a magyar film hagyományait, valamint az új magyar filmesek eredményeit. A tanács az emlékek, a hagyományok előtti tisztelgés (például emléktábla-avatások) mellett a fiatal filmesek indulásának támogatását és a legfiatalabb generációk tudásának növelését is célul tűzte ki. Ez utóbbi országos Hollywood-vetélkedők megrendezését is jelentette. A tanács legújabb kezdeményezésére első alkalommal rendezik meg a Zsigmond Vilmos operatőrről elnevezett alkotótábort Szegeden június 23. és 27. között.

 

A 2017. májusi, szegedi, nagysikerű Zsigmond Vilmos Filmfesztivál folyományaként kiválóan illeszkedik a koncepcióba az amatőr operatőröket váró alkotótábor megrendezése. Az alkotótáborok sorában operatőri, forgatókönyvírói, rendezői képzési lehetőségeket biztosít majd a tanács: az első ilyen rendezvény az operatőri alkotótábor lesz. A közösségépítés, a filmes hagyományok megőrzése mellett a képzés célja az utókövetés is. A képzésen részt vevők iskoláiban, közösségeiben ösztönzik azoknak a helyi szerveződéseknek a létrehozását (például Magyar Hollywood Filmklub), ahova elviszik majd saját rendezvényeiket is. Így az egyszeri képzés önkéntes alapon folyamatos közösségépítő programokat, programsorozatokat jelent az adott helyi közösség számára.

 

A tábor 14-30 év közötti amatőröket fogad. Ismert amerikai magyar operatőrök küldenek videóüzenetet szakmai tapasztalataikról, valamint díjnyertes magyar szakemberek tartanak előadásokat a résztvevőknek. A táborban lesznek elméleti kurzusok, illetve gyakorlati szakmai munka is folyik majd, melyek során valemennyi résztvevő filmet is készít. Az elkészült filmeket a Magyar Hollywood Tanács Facebook-oldalán és egyéb kommunikációs csatornáin keresztül fogják majd bemutatni. A győztes filmeket a tanács 2017 őszi, budapesti és más vidéki rendezvényein vetítik, az alkotókkal pedig nyilvános beszélgetéseket szerveznek.

Jelentkezni a magyarhollywoodtanacs@gmail.com e-mail címen lehet.