Négygenerációs történet, amely az 1900-as évek legelejétől a 2000-es évek elejéig követi végig a szereplők sorsát. A főhősnő, Anya kilencven négy évet él és huszonhétszer költözik életében. A viharos természetű és példás veszélyérzettel megáldott nő végigvonszolja a férjét meg a lányát a fél országon, valahányszor veszélyt szimatol.
Márpedig veszély mindig van: a 20. század viszontagságos eseményei elől rendre tovább kell állniuk.

Át kell vészelni két világháborút, 1956-ot és még sok minden mást. De mindez nem rontja a kedvüket, mindegy, hová veti őket a sors, a Partiumtól Budapesten át az Isten háta mögé. Hurcolkodnak át az életen, egymásnak vetett háttal, önfeledten.

 

?Úgy képzelem, hogy sokunk családtörténete ez. Másokkal persze nem pont így estek meg a dolgok, de kicsiny ország ez, s ugyanaz a történelem dobált minket össze-vissza. Nincs unalmas magyar családtörténet ? mindegyik zaklatott, képtelen, alig túlélhető, olykor véres is, de mindenképp kizökkent logikájú. Pedig a legtöbb családdal semmi világra szóló nem történt, csak végigcsinálta az istenverte 20. századot. Amelyben történelmi fordulónként ? és volt belőlük elég ? semmiért vesztek el életek, nem is csak évek, ahogy Sztevanovity Dusán olyan szépen írta, ?mint a zálogban hagyott ruhák?.
Mulatságos és viharos filmet terveztem. Otthonosat. Még így az utolsó pillanatban összerakni a múlt század vaskos, gazdag szövetét, amíg még elevenek bennünk a magunk és a szüleink emlékei. Mert nagyon vége lett a 20. századnak, szinte semmi nem került át belőle a 21-be, nincs kontinuitás?. (Fekete Ibolya, Filmvilág, 2011/08.)

 

A rendező korábban olyan díjnyertes alkotásokat készített, mint a Karlovy Vary-ban a legjobb rendezés és az ökumenikus zsűri díját elnyert Chico vagy a többszörös díjnyertes Bolse Vita. A Magyar Filmszemle fődíját és a MÚOSZ Film- és Tévékritikusi Szakosztály legjobb rendező díját ugyancsak a Chico-val érdemelte ki.

Írta és rendezte: Fekete Ibolya

Producer: Garami Gábor

Társproducer: Dettre Gábor

Koproducer: Nicole Gerhards, Kalin Kalinov

Fényképezte: Gózon Francisco, Jancsó Nyika

Vágó: Szalai Károly, Pap Levente

Zeneszerző: Novák János

Jelmeztervező: Szakács Györgyi

 

Főszereplők: Ónodi Eszter, Danuta Szaflarska, Básti Juli, Gáspár Tibor

Hossz: 108 perc

Hang: Dolby Digital

Vetítési mód: DCI

Tervezett országos bemutató: 2015. november 5.

Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Korhatár: Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott (III.)