Dokszerda Filmklub: ráadás

Film

Múlt alkalommal Surányi Judit Tiszta románcával és annak két narkomán főhősével lépett át át a sorozat a harmadik évezredbe, most pedig Oláh Lehel Gémes Jánosról, a hetvenes, nyolcvanas, sőt a kilencvenes évek kultfigurájáról szóló dokumentumfilmjével folytatják a sort. A filmben Dixin kívül megjelenik a magyar underground kultúra több híres-hírhedt képviselője, például Müller Péter Sziámi, ef Zámbó István és a tavaly elhunyt Dénes József "Dönci". 

"Szabad volt akkor, amikor mindenki rabnak érezte magát, mert senki sem tűrte nála rosszabbul a rabszolgaságot. Vad, extatikus, szürreális nyelven ? melyet nála senki nem beszélt jobban ?, tékozló gazdagsággal repítette verseit a szélbe. Konokul és mély elszánással próbálta a költészet régiójába átemelni a bús, alkoholtól szivacsos valóságot. A beszéd az esztétika és a szellem kifejeződése lett, a nyelvet arra használta valaki, amire való, abban a furcsa korban, amikor még könnyű volt pár pofont kapni az őrszobán csak azért, mert az embernek hosszú volt a haja" ? emlékezett Dixire halála után, 2002-ben Víg Mihály

A vetítést követően a DocuArt Kocsiszínben jelen lesz az alkotó, Oláh Lehel (többek között a Gubera, az Ünnepek, az Einstand és az Öt után, hat előtt fiatal rendezője), akivel a film után Müllner András, az ELTE Művészetelméleti és Médiatudományi Intézetének adjunktusa beszélget. A következő alkalommal, május 27-én a Dokszerda Filmklubban pedig Zsigmond Dezső Csigavár című műve kerül sorra.