Márai Sándor

(MTI) – A regény Casanova-történet, főhőse az ismert csábító, Márai Casanovája azonban nem igazi kalandor, hiszen ez a regény nem a kalandról, hanem a kutatásról szól. A szerző ebben a művében is az emberi természetet, a szerelem természetét kutatja, azt, hogy milyen élet az, amely erre az érzelemre építkezik.

 
A német nyelvű, részben írógéppel, részben kézzel írt forgatókönyvet Furkó Zoltán irodalmártól kapta Sipos József, mikor tavasszal az Egy világpolgár élete című, Márairól szóló dokumentumfilmen dolgozott. Furkó Zoltán személyesen ismerte az írót, aki a nyolcvanas évek végén, San Diegóban adta oda neki a Szőts Istvánnal közösen írt anyagot.
 
“Márai azt kérte Furkó Zoltántól, hogy annak adja oda a forgatókönyvet, aki már készített filmet valamelyik művéből, így került hozzám” – idézte fel Sipos József. A rendező hozzátette, Márai Sándor és Szőts István Németországban szerették volna leforgatni a filmet, hiszen az író nem járult hozzá ahhoz, hogy műveit az orosz csapatok kivonulása előtt magyarul is kiadják.