A várost, mint pompás díszlet-hátteret hasznosító kincskereső játék-mozi, a Jumurdzsák gyűrűje a 2006-os tavaszi Utazás-kiállítás kapcsán fog bemutatkozni a szélesebb közönségnek – jelentette az Arteregó.

Pierrot 2005 nyarán rengeteg időt töltött Egerben, szinte utcáról utcára, épületről épületre tanulmányozta a híres-nevezetes látnivalókat, hogy minden látható és szinte kézzelfogható legyen a játék során, amely lehetőséget ad arra Eger kisebb és nagyobb, fiatalabb és idősebb látogatóinak, hogy otthonukban, számítógép előtt ülve ismét a városban érezhessék magukat, és némileg felidézhessék a török idők hangulatát. A film főszereplője Görög László, de szerepet kapott benne Ganxsta Zolee, és a legendás Jumurdzsák megformálója, Bárdy György is.

A kalandjáték tartalma a következő:
2005 őszén a fiatal, new york-i újságíró, Jonathan Hunt életében először Magyaroszágra utazik. A félig magyar származású vendég látogatása Eger városába nem véletlen: egy roppant titokzatos rejtély felkutatását tűzte ki célul.

Állítólag a század elején Eger városában élt egy bizonyos Ábray professzor, aki a korát jóval meghaladó tudását kihasználva, megalkotott egy időgépet. A szerkezet bemutatása előtt azonban egy kísérlet során baleset történt, és a professzor segédje, a fél szemére vak Jámbor Zsigmond odaveszett. A kudarc után a professzor leállította a kutatást, és senkinek sem beszélt sem a találmányáról, sem a véletlen balesetről. Az egyetlen kivétel Gárdonyi Géza volt, aki mind a professzor, mind Jámbor jó barátjaként volt ismert. Természetesen Gárdonyi sem beszélhetett senkinek a történtekről, de – ki tudja mi okból – a baleset után nem sokkal, az éppen készülő Egri csillagok című regény egy új szereplővel gazdagodott: a félszemű törökkel, Jumurdzsákkal. Véletlen egybeesés csupán? Vagy lehet, hogy az időgép mégis működött, és Jumurdzsák személye nem is kitalált?

A “Jumurdzsák gyűrűje” egy alternatív valóságot bemutató, történelmi, misztikus kaland, amelyet a film főhősének szemszögéből az események nagy részének közvetlen irányításával maga a játékos élhet át a feltámasztott “interactive movie” alműfajba tartozó kalandjátékban – írja az Arteregó.

A Jumurdzsák gyűrűje projekt mögött a zenészként, de producerként és játékfejlesztőként is már jól ismert Pierrot és nemzetközi hírű fejlesztő csapata, a Private Moon Studios áll. Az AGON c. kalandjátéksorozat hagyományaihoz híven a sztori, a gamedesign, valamint a kísérőzenék Pierrot nevéhez fűződnek. A grafikai munkákat és a látványterveket az új produkcióban szintén Falvay László készíti, mint ahogy a programozó ez esetben is Csendes Gábor.
A Jumurdzsák gyűrűje látványa filmes, fotós és grafikai elemek együttes felhasználásával készül, élő szereplők, professzionális színészek közreműködésével. A város ill. az egyes helyszínek bejárhatók különleges, mozgásokat is tartalmazó panorámafotók segítségével, amelyeket a speciális technika egyik legjobb hazai szakembere, D. Varga Tamás készíti.

A várhatóan 20-25 óra szórakozást nyújtó interaktív film mozgóképes elemei játékfilmes igénnyel készülnek, professzionális filmes szakemberek közreműködésével. A produkció rendezője Komlós András, vezető operatőre Árva László, szerkesztője Sütő Judit, gyártásvezetője Kun Richárd.