Harry Potter és a Félvér Herceg

Színpad

 

Míg az előző részben, a Harry Potter és a Főnix rendjében az addigi gyerekfantasy egyértelmű pszichothriller-vonásokat vett fel, addig az új, szintén David Yates által jegyzett filmben már egyre több és átütőbb a horrorhatás. 

A cselekmény kiemelt részét természetesen továbbra is a Voldemort elleni küzdelem képezi, fontos változás azonban, hogy a hatodik roxforti tanév történéseit elmesélő Harry Potter és a Félvér Hercegben a helyzet odáig fokozódik, hogy a Gonosz elleni harc baljós jeleit már a mugli (azaz a hétköznapi, varázstalan) világ is érzékeli. Szorosabbra fonódik ugyanakkor Harry és a boszorkány- és varázslóképző iskola igazgatójának kapcsolata: Dumbledore magánórákat ad hősünknek, melyek során feltárul a múlt, méghozzá Voldemorté...  A komor események mellett azonban vidámabbak is történnek: Harry egy bájitaltankönyv által váratlan segítséget kap tanulmányaiban a titokzatos Félvér Hercegtől, de tovább bonyolódik a szerelmi szál is. 

Akiknek pedig (hiszen a megszállott rajongók közt minden bizonnyal lesznek ilyenek is) még mindig problémái lennének a könyveredetihez képest az adaptációban elkövetett rövidítésekkel-változtatásokkal, azoknak biztató hír, hogy a regénysorozat hetedik, befejező részét a minél nagyobb hűség kedvéért két külön filmben fogják megvalósítani az alkotók. 

Harry Potter IMAX 3D-ben! 

A 2007 nyarán Prágában tartózkodó magyar turista a plakátokat figyelve irigykedve konstatálhatta, hogy a Harry Potter és a Főnix rendjét a cseh nézők IMAX változatban is megnézhették ? nem úgy, mint a magyarok. Ennek azonban vége, hiszen a varázslótanonc eddigi legizgalmasabb kalandját elmesélő Harry Potter és a Félvér Herceg már hazánkba is (a hagyományos mellett) IMAX 3D verzióban érkezik. A hatos számú Potter-film így látvány szempontjából is lenyűgöző lesz, hiszen a 3 dimenziós jeleneteket az ország legnagyobb vetítővásznán leshetjük, kiélvezve a maximális képhatás (az IMAX az Image MAXimum rövidítése) minden előnyét. 

 
Harry Potter és a félvér herceg
(Harry Potter and the Half-Blood Prince - színes amerikai-angol fantasy 150 p. 2008) (12)
 
Rendező: David Yates
Színész: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Helena Bonham Carter, Michael Gambon, Rupert Grint
Forgalmazza: InterCom