Libanoni keringő

Színpad

A Richard Linklater filmjeiből ismerős "átrajzolós" animációs technikával készült Libanoni keringő főhőse maga az író-rendező, aki az 1982-ben Bejrútban teljesített katonai szolgálatot, a város izraeli megszállása idején, amikor a Sabra és Shatila palesztin menekülttáborokban brutális vérengzést hajtottak végre keresztény militánsok.

Az akkor 19 éves Folman majdnem negyedszázaddal később a filmben és a valóságban is találkozott egy bajtársával, aki a libanoni háborúval kapcsolatos visszatérő rémálmairól beszélt neki, és ezzel felvetette rendezőnkben a kérdést, hogy ő vajon miért nem őriz semmiféle emléket arról az időszakról. Hősünk felkerekedik tehát, és sorra keresi fel egykori katonatársait, hallgatja a történeteket és kutatja a közös emlékeket, hogy végre felidézhesse, milyen élmények érték őt a vérzivataros bejrúti napok során.

A Libanoni keringő lebilincselően izgalmas riportfilm egy külső és belső nyomozásról, egyben a háború embertelen természetének bemutatása. Folman kiválóan alkalmazza az animációs technikát mind a valós történések, mind az álomképek ábrázolására, ráadásul e kettő vegyítése egyszerre hangsúlyozza ki az álmok és a háború szürrealitását. Érdekesebb és izgalmasabb humanista-pacifista filmet ritkán látni manapság, mert kevés az olyan alkotó, aki saját agyába enged betekintést. 

Libanoni keringő
(Waltz with Bashir. színes fel. német, francia, izraeli animációs film 93 p. 2008)(16)
Rendező: Ari Folman
Forgalmazza: Szuez Film