Tarr Béla A Tarr… című filmben

Mint azt tegnap jelentettük, hazánkat idén három film képviseli a torontói filmfesztiválon. Ezek közt szerepel Tarr Béla legújabb munkája, a Georges Simenon művéből készült A londoni férfi, mely Chabrol, Huo Hsiao-hsien, Loach, Gitai, de Oliveira, Kitano és Rohmer szorításából kiszabadulva Kanada további két nagyvárosába látogat. Előbb a vancouveri nemzetközi filmfesztiválon, majd a montreali Nouveau Cinéma szemlén tűzik műsorra a neves rendező legújabb művét.

Szeptember közepén a minneapolis-i Walker Art Centerben Tarr munkássága alapos kivesézésen megy át. A Misztikus Harmóniák című retrospektív vetítéssorozathoz a szervezők egy Susan Sontag gondolatot választottak mottóul, mely a Sátántangó és a Werckmeister harmóniák rendezőjének munkásságát “a kortárs filmnyelv szabályait megszegő hősies küzdelemként” jellemzi. Szeptember 14-én Tarr Bélát a korábban a The New York Times-ban, a Vanity Fair-ben, a GQ-ban, jelenleg pedig a Guardian-ban, a The Advocate-ben és az indieWIRE-ben publikáló Howard Feinstein kérdezi filmjeiről. A Regis Dialogue című programsorozat kortárs filmművészek és neves filmkritikusok nyilvános fóruma.

A Chicago-i Facets Cinémathéque-ban szeptember 16-18. között szimpóziumon vitatják meg a résztvevők Tarr egyetemes filmművészetben elfoglalt helyét, filmtörténeti jelentőségét. Ebben segítségükre lesz, hogy a rendezvényen levetítik a Werckmeister harmóniák-at, valamint A londoni férfi-t. A szimpóziumon az amerikai filmkritika jeles személyiségei vesznek részt, előadást tart többek között Jonathan Rosenbaum (Chicago Reader), David Bordwell (esztéta) és Scott Foundas (L.A.Weekly).

A New York-i Lincoln Center filmszemléjén mutatják be A london férfi-t az év legfontosabbnak tartott mozgóképei között. A negyvenötödik alkalommal megrendezésre kerülő New York-i Filmfesztivál is meghívta a magyar direktort. A szeptember 28-án kezdődő rangos mustra egyik különlegessége, hogy a játékfilmes válogatásban aránylag csekély számú produkciót tűznek műsorra. Idén tizenegy mű reprezentálja a világ filmművészetét. Magyar rendező munkája több mint tíz éve nem kapott meghívást, legutóbb Tarr Sátántangó című filmjét ismerhette meg a publikum. Most A londoni férfi kerül levetítésre.