varadibela_bortonevek.jpg
Váradi Béla: Börtönévek

(MTI) - A pénteken kezdődött fesztiválon több mint száz filmet mutattak be a budapesti Vörösmarty moziban, az alkotások stílusa a mobilkliptől a játékfilmig terjedt. A fesztivál érdekessége volt, hogy sem műfaji, sem stílusbeli megkötés nem volt, bármely alkotás nevezhető volt, amely kapcsolódott a szegénység témaköréhez. 

    A háromnapos fesztiválon látható alkotások témája is széles skálán mozgott: mélyszegénységben élő családok, árvíz sújtotta települések élete mellett az érdeklődők bepillanthattak egy roma telep mindennapjaiba is.
    A Palantír Film Alapítvány által szervezett fesztivál filmjeit Bollók Csaba filmrendező, Dávid Ferenc szociológus, Hajdú Eszter dokumentumfilm-rendező, Kőszegi Edit filmrendező és Stiller Ákos fotóriporter értékelte. A filmfesztiválra három nap alatt csaknem ezren látogattak el.
    A fődíjat Váradi Béla Börtönévek című alkotása nyerte, alkotói díjat kapott Szekeres Csaba Örvény című alkotása, kreatív díjban részesült Mikulán Dávid Reakciók című filmje, a rövidfilm-díjat Baranyi Mária "pogácsásjulcsi" című filmje vihette haza. A legprovokatívabb film díját Timár Magdi és Takács Mária Te mit tennél? című alkotása kapta. A zsűri különdíjában Akar Péter A 6-os épület című alkotását részesült. Az Innovatív Klaszter legjobb szereplőnek járó különdíját Gerő Péter Kliensek kliensei című filmjének szereplői, Orsós Ildikó és Orsós Zsuzsa kapta. A zsűri további 13 alkotást elismerésben részesített.
    A rendezvény célja a szervezők szerint az volt, hogy elősegítse a társadalmi párbeszédet a filmeken keresztül.
    A szervezők közölték: az alkotások, illetve a program iránti fokozott érdeklődésnek köszönhetően a Szegénység arcai anyagaiból Pécsett és Debrecenben is várhatók további vetítések.