Rick_Rosenthal_Whale_Wisdom
Rick Rosenthal: Bálna bölcsesség

 

Tóth Zsolt Marcell Darumadár fenn az égen című filmjét az M5 kulturális csatorna különdíjjal jutalmazta.

A fesztivál és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság különdíját Mosonyi Szabolcsnak ítélték oda a Vad Balaton című alkotásért.

A rövid természetfilmek kategóriájában Kirsten és Joachim Jakobsen alkotása, Az idő mélysége (Deep Time) című film nyert.

A dokumentum, tévé- és rövidfilmek között a Rob Stewart által rendezett A cápák kihalása (Sharkwater Extinction) lett az első helyezett.

orig_446_jelenet_1552998600
Az ember, aki beszél a természet nyelvén:
Manoj Gogoi kazirangai természetvédő az életét a kígyók és madarak megmentésére szenteli

A független dokumentumfilmek között Kakati munkáját, Az ember, aki beszél a természet nyelvén című filmet találták a legjobbnak.

A tudományos dokumentumfilmek kategóriájában Arthur Rifflet alkotását, a Globális termosztátot (Global Thermostat) ítélte a legjobbnak a nemzetközi zsűri.

Az úti és expedíciós filmek kategóriájában Török Zoltán rendezése, A fehér szarvas nyerte az eső díjat.

Az animációs kategóriában Yegane Moghaddam A címlapon (On the Cover) című alkotása nyert.

Akcioban_a_termeszet_orzoi_-_Urali_bagoly_gyuruzes_a_Borzsonyben
Akcióban a természet őrzői – Uráli bagoly gyűrűzése a Börzsönyben

A Kárpát-medencei Filmszemle keretén belül a természetfilmek között Kriska György A vízipók tényleg csodapók, míg a dokumentumfilmek között Tóth Zsolt Marcell 8 részes sorozata, az Akcióban a természet, a vidéki életet, hagyományokat bemutató alkotások közül pedig Vargyas Levente Meszesek című filmje lett az első helyezett. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma különdíját, a Kárpát-medencei alkotói díjat Vargyas Levente kapta.

img_7362_meszegetes_vargyasi
Vargyas Levente: Meszesek

A Magyar Művészeti Akadémia által a legjobb fiatal alkotónak járó különdíjat Muraru Norbert és Silimon Emese kapta A nyomkereső című filmért. A Fekete István-díjat Dmitrij Ljasuknak ítélték oda.

A NatGeo csatorna különdíját Rozle Bregar, Matic Oblak és Miha Avgustin kapta. Gödöllő különdíját Szabó Attila érdemelte ki a Fábavésett történelem című filmmel. A Rockenbauer-emlékdíjat Sáfrány József, a Szent István Egyetem különdíját pedig Tóth Zsolt Marcell nyerte el.

Forrás: MTI