FightGirl_750x198
Johan Timmers: Fight Girl
Forrás: international.eyefilm.nl

Az egész napos programon 16 iskolából érkező magyar résztvevők 55 európai város diákjaival párhuzamosan nézik meg az Európai Filmakadémia Fiatal Közönség Díjának (Young Audience Award) három jelöltjét, és szavaznak is a legjobbra.

Európai szakemberekből álló zsűri választotta ki a három idei jelöltet ? a Fight Girl (rendező: Johan Timmers, Hollandia-Belgium), a Los Bando (rendező: Christian Lo, Norvégia?Svédország) és az Oldboys (rendező: Toby MacDonald, Anglia?Svédország) című ifjúsági filmeket.

Los_Bando_Christian_Lo
Christian Lo: Los Bando
Forrás: streamdream.cx

 

A budapesti résztvevők a vetítések között Madarász Isti forgatókönyvíró-rendezővel és Varró Attila egyetemi tanárral vitathatják meg és elemezhetik a látottakat a Tabán Moziban. Az Európán átívelő eseményen a filmeket moziteremben, széles vászonra vetítik eredeti nyelven, magyar felirattal. A program során a budapesti közönség többször kapcsolatba lép online a többi résztvevővel Európa-szerte.

 

A három jelölt film a nagyközönség számára online megtekinthető a Fiatal Közönség Díj honlapján.

Toby_MacDonald_Oldboys
Toby MacDonald: Oldboys
Forrás: creativeengland.uk

A program célja, hogy minél több fiatal figyelmét felhívja a mozizásra, mint értékes közösségi élményre, elősegítve a filmszerető és filmértő közönség utánpótlását. A Filmalap 2013-ban csatlakozott az Európai Filmakadémia Fiatal Közönség Díj Napjához, hogy népszerűsítse a közös mozizást és elősegítse a magyar fiatalok értő, tudatos és nyitott filmfogyasztóvá válását.