Szinte alig találunk az interneten olyan első világháborús filmeket tartalmazó toplistát, amelyen A dicsőség ösvényei nincs ott az első helyek valamelyikén. Stanley Kubrick 1957-es alkotása igazi remekmű, amelyet egyszerűen nem lehet figyelmen kívül hagyni.

dicsosegosvenyei
Kirk Douglas mint Dax ezredes

Az 1916-ban játszódó cselekmény középpontjában ? az idén 100. születésnapját ünneplő Kirk Douglas által megformált ? a francia hadseregben szolgáló Dax ezredes áll, aki szinte lehetetlen feladatot kap Mireau tábornoktól: csapatával be kell vennie a németek által birtokolt zegzugos lövészárokrendszert, a ?Hangyavárt?. Az ezredes először vonakodik, aztán eleget tesz a parancsnak, embereivel megkísérli teljesíteni a küldetést. A roham megkezdődik, de a francia csapatoknak gyorsan visszavonulót kell fújniuk. A ?megfutamodás? után a vezérkar felelősségre vonja Dax csapatát a ?gyávaságukért?. Elrendelik, hogy az ezredes három századából egy-egy katonát jelöljenek ki, akiket másnap hadbíróság elé állítanak és kivégeztetnek. Dax ? aki egy személyben magára vállalta volna a felelősséget ? bejelenti, hogy ő lesz a vádlottak védőügyvédje.

Ettől kezdve egy közel sem megszokott háborús film bontakozik ki a szemünk előtt. Fegyverropogást, német katonát nem látunk, ellenben kezdetét veszi egy elképesztő lélektani dráma, melynek során végigkísérhetjük a halálraítéltek utolsó napját, és Dax egyre reménytelenebbnek tűnő, igazságért folytatott küzdelmét.

A film előtt Békés Márton, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója és Muszatics Péter rendező-kurátor beszélgetett. A beszélgetésből részlet az alábbi YouTube-videón tekinthető meg:

 

Forrás: www.elsovilaghaboru.com

Fotó: www.imdb.com