fbpx

Filmfesztivál Cegléden

A fesztivál április 14-ei megnyitó ünnepségén Sági Judit, a ceglédi Uránia Mozi vezetője, a fesztivál megálmodója mellett jelen volt Hegedűs Ágota alpolgármester asszony is, aki beszédében hangsúlyozta: Cegléd számára nagyon fontos a filmfesztivál megrendezése, hiszen ez az esemény nagyban segíti, hogy a fiatal nemzedék még jobban megszeresse a filmet. Örömét fejezte ki, hogy a ceglédi önkormányzatnak a multiplex mozik világában is sikerült megőriznie a hagyományos, ?igazi? mozit.

Cegled3
A díjazottak és a zsűri

 

Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy a zsűri elnökeként vehet részt a rendezvényen. Kiemelte: a Magyar Hollywood Tanács több mint egy éve tűzte zászlajára mások mellett a ceglédi születésű George Pal munkásságának megismertetését minél szélesebb körben. A Marczincsák Gyula György néven született Oscar-díjas világsztár az animáció és a tudományos-fantasztikus filmek atyjaként írta be nevét Hollywood történelmébe. A filmfesztiválnak helyet adó Uránia Mozit a filmalkotó tiszteletére májusban ünnepélyes keretek között George Pal Mozivá nevezik át ? tette hozzá Bokor Balázs.

A II. Ceglédi Filmfesztivál közönsége az ünnepélyes megnyitót követően két vetítőteremben tekinthette meg az 59 versenyfilmet. A csaknem hatórás vetítési idő után következett az eredményhirdetés, valamint a díjátadó. A zsűri elnöke és a zsűri tagjai ? Salamon András filmrendező, Aracsi Norbert filmrendező, Borbás Edina forgatókönyvíró és Girst Ádám szaktanár ? értékelték a versenyben lévő filmeket: külön kiemelték a kreativitást, a szakmai színvonalat, a jól felépített történeteket, illetve a képi megvalósítást. Bokor Balázs elnök hangsúlyozta, hogy a zsűrinek nehéz dolga volt, hiszen sok színvonalas film közül kellett kiválasztania a győzteseket, ám hozzátette: a zsűri konszenzussal hozta meg döntését.

Cegled1
Bokor Balázs díjat ad át

 

A gyermek kategóriában Bartúcz Anna végzett az első helyen, aki négy filmet nevezett a fesztiválra, amelyek közül a zsűri kiemelte a Himnusz és a My Declaration of Human Rights című filmeket, megjegyezve: ezek indokolták az első helyezést. A második helyet Dezső Viktor Túszszabadítás című filmje szerezte meg, a kategória harmadik helyezettjének járó díjat azonban nem osztotta ki a zsűri. Az ifjúsági kategóriában Körtési András Lélekszakadva című filmje győzedelmeskedett, míg Maróti Márk Emma és Csiszár Gergő Vízió című filmje a második, illetve a harmadik helyet szerezte meg.

A felnőtt kategóriában három csoportban versenyeztek a filmek. A kisjátékfilmek közül Timkó Imre Magamba zárva című műve kapta az első díjat, második lett Berényi Andor Csíz című filmje, a harmadik helyen pedig Gál Sándor alkotása, a Messze az otthon végzett. A dokumentumfilmek kategóriájának nyertese R. Nagy Csilla Menedék című filmje lett, az animációs filmek közül pedig Helstáb Martin Meg kell dögleni című filmje remekelt. Ebben a két kategóriában a zsűri nem ítélte oda a második és a harmadik helyezettnek járó díjakat. Ám kiemelték a dokumentumfilm kategóriából Jurkovics Milán és Poroszka Magyar Zsolt A méhek nyomában című filmjét, és az újonnan létrehozott ismeretterjesztő film kategória első díját ítélték oda az alkotóknak. A közönség szavazatai alapján kiadott közönségdíjat Zila Viktória és Szaradits Zoltán 2-32 című filmje kapta meg.

Cegled2
A zsűri

Valamennyi első helyezett a George Pal-díjat vihette haza, a többi nyertes pedig fesztiváloklevél formájában kapta meg elismerését. A számos izgalmas és szakmai szempontból kiváló film közül a Magyar Hollywood Tanács ?Hollywood Aranycsillaga? nevű különdíját Varga-Fekete Dániel Koszorús, Laskai Csaba és Czinke Gyula Bence vagyok, illetve Szakály László A legfontosabb az összetartás című filmje érdemelte ki.

A rovat további cikkei