A Reformáció Emlékbizottság telefonos kisfilmpályázatában arra kérte a fiatalokat, hogy vegyék filmre, mit jelent számukra a reformáció. Voltak, akik a reformáció egy-egy kiemelt emlékhelyére látogattak el, mások főleg az érzelmek, hangulatok átadására fókuszáltak végig szem előtt tartva a reformáció szellemiségét. A pályázók mobiltelefont, digitális kamerát, illetve GoPro-kamerát használhattak a felvételekhez.

 

A beérkező pályamunkákat dr. Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa, Pozsgai Zsolt filmrendező, Csizmazia Gábor filmkritikus és Hirsch Tibor, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Filmtudományi Tanszékének docense értékelték.

 

?Sokféle filmet kaptunk, rendkívül színes volt a felhozatal, hiszen ahány, ember annyi nézőpont. Voltak, akik humorosan közelítettek a reformáció kérdésköréhez, mások inkább az ironikus hangvételt részesítették előnyben. Az biztos, hogy nem volt könnyű dolgunk a zsűrizésnél? ? árulta el dr. Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa.

 

Tirpák Orsolya kisfilmje nyerte el leginkább a zsűri tetszését. ?A reformáció kérdéskörét, történetiségét járja körbe egy kis katarzissal zárva a filmet? ? magyarázta Hirsch Tibor, az ELTE Filmtudományi Tanszékének docense. ?Orsolya filmjének az az erőssége, hogy tömör, lényegretörő, a reformáció értékeihez kapcsolódó asszociációkra épül? ? egészítette ki Csizmazia Gábor filmkritikus.

 

A klip kategória második helyezettje, a Csiszár Gergely és Maróti Márk páros is elvarázsolta a zsűrit érzelmes, hangulatok átadására fókuszáló rövidfilmjével. ?Tetszettek az átgondolt operatőri vágások és az, hogy generációkat köt össze, így ábrázolva a reformáció szellemiségét? ? árulta el Pozsgai Zsolt filmrendező.

 

Az első helyezett kisfilmjét többek között az emlékév kiemelt eseményén, a Nemzeti Megemlékezésen vetítik le, melyet a protestáns egyházakkal közösen szervez a Reformáció Emlékbizottság a Papp László Budapest Sportarénában 2017. október 31-ére.

A díjazottak

1. helyezett: Tirpák Orsolya

2. helyezett: Csiszár Gergő ? Maróti Márk  

3. helyezett: Fekete-Erdős Ágnes