Kiosztották a fesztivál díjait.

A magyar válogatásban a legjobb rövidfilmnek járó díjat Molvay Norbert alkotása, a Jövő szerdán című film kapta, amely egy morálisan komplex helyzetet bemutató, drámai erejével, remek forgatókönyvével és hatásos beállításával nyűgözte le a zsűrit.


toth_luca_x_liderc_ur_600x337.png
Lidérc úr

A legjobb magyar animáció Tóth Luca Lidérc úr című alkotása lett, amely finomságával, rendkívüli koherenciájával és érettségével hatott a zsűrire: „a hipnotikus érzéki élmény hosszú idővel a film megtekintése után is velünk maradt” – mondta el a díjat átadó Galácz Karolina.

A Médiatanács által felajánlott díj mindkét film esetében 500.000 forint.


szeleczki_rozalia_x_rozgonyine_600x325.png
Rozgonyiné

Három film kapott elismerő oklevelet. A Rozgonyiné (rendező: Szeleczki Rozália)  – egy régi ballada modern és innovatív adaptációja; a Hármasban (rendező: Lengyel Balázs) – minőségi, könnyed vígjáték, melyben újra együtt játszik két legendás magyar színész; és az Apám szíve (rendező: Fazekas Máté Bence) – a diszfunkcionális családi életet bemutató groteszk komédia.


fuzes_daniel_x_szokasjog_600x249.png
Nagy Márk a Szokásjog című filmben

A legjobb színésznő Kötél Orsolya (Kék óra) lett. „Kevés film ad ilyen remek lehetőséget középkorú színésznőknek, hogy autentikus történetekben mutassák meg tehetségüket. Ebben a filmben a karakter története és a színésznő alakítása a lényeg.” Nagy Márkot a Szokásjog című filmben nyújtott alakításáért díjazták. „Intenzív alakítása magával ragadja a nézőt” – indokolta választását a zsűri.

A nemzetközi szekció 1000 euró díjazásban részesülő, legjobb nemzetközi rövidfilm Carolina Markowitz (Brazília) The Orphan (Az árva) című alkotása lett. A zsűri úgy találta, hogy a történet meggyőzően mutatja be az emberek intimitás és kapcsolódás utáni vágyát, a filmvásznon a nyers és mégis vonzó karakterek emlékezetes jelenléte a kiváló rendezői munka és a merész vizuális megközelítés eredménye.

Elismerő oklevelet kapott az I'm Going Out For Cigarettes című film (rendező: Osman Cerfon, Franciaország). „Az érdekes és szürrealista elemekkel tűzdelt filmben a kis mozaikdarabok a végére összeállnak, hogy egy mindannyiunk által mélyen átérezhető emberi történetet formáljanak. A rendező érzékeny eszközökkel mesél a hiányról, a felnőtté válásról” – mondta el Kovács István.


david_attila_x_jakab_600x323.png
Jakab

A legígéretesebb 30 év alatti magyar rendezőnek ítélt, 500.000 forintos jutalommal járó díjat Dávid Attila Jakab című filmje kapta az emberi lélek titokzatosságának koherens és egyedi megmutatásáért.

Az ötödik magyar pitchfórumra péntek délelőtt került sor a Toldi moziban, ahol a fórumra kiválogatott, fejlesztés alatt álló rövidfilmek terveit mutatták be a filmek alkotói. A beérkezett több mint 70 pályázatból a kiválasztott tervek szakmai zsűri előtt mutatkoztak be. A 300.000 forintos nyereményt Turai Balázs Amok című projektje, a mezőny egyetlen animációs filmterve kapta.

A kritikaíró workshop és pályázat fődíját Tölli Szofia Húsba rejtve című kritikája nyerte. Elismerő oklevelet kapott Job van Aken An Intimate Discovery és Somlyai Fanni Bíbor kockacukor című írásáért. A nyertes kritikákat a magyar.film.hu portálon lehet majd elolvasni.