fbpx

Hatvan év múltán

Nem először hirdetett filmes pályázatot a szolnoki TiszapART mozi, ahol minden páros évben képzőművészeti, a páratlan években pedig tudományos filmfesztiválokat is rendeznek. A legutóbbi, a Holokauszt Emlékévben meghirdetett pályázat sikerén felbuzdulva döntöttek úgy a szervezők, hogy idén az 1956-os forradalom és szabadságharchoz kapcsolódó tematikájú filmeknek hirdetnek versenyt.

 

161028-Hatvan_ev_multan

A pályázatra nyolc rövid- és játékfilm érkezett, amelyeket a dr. Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnöke vezette zsűri ? a testület tagja volt még Gulyás János filmrendező, operatőr, a Magyar Művészeti Akadémia tagja és Kárpáti György filmkritikus, a Filmkritikusok Nemzetközi Szervezetének főtitkárhelyettese, egyetemi adjunktus ? értékelte. A nyolc alkotás: Rövidhullám (Fridél Gábor), Családi anzix a kommunizmusból (Guzsváry Csaba), Mama (Molnár Gábor, Boós Gergő), pjetygyeszjaty 6 (Barbai Béla), Nemzetidegenek (László Gábor), Triptichon ? Három filmballada, Égjen inkább az olajmező (Kinyó Ferenczy Tamás), Töredék 56 (Siflis Zoltán). A versenyfilmeket október 29-én délután 14.00 órától vetítik a Tisza moziban.

 

A Hatvan év múltán című filmpályázat ünnepélyes eredményhirdetését október 29-én este tartják a szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központban, ahol a Tisza Táncegyüttes Emlékezz! Büszke Magyar című műsorát is láthatja a közönség, amelynek koreográfiáját Bólya Dávid készítette.

A rovat további cikkei