fbpx

Herendi Gábor Zukor-díjat kapott

A kitüntetést 2017-ben alapították olyan személyiségek elismerésére, akik a filmművészeti életben vagy a filmmel kapcsolatos más művészeti ágakban a magyar filmművészet hírnevét erősítő, komoly szakmai eredményeket értek el, illetve, akik életükkel példázták, hogy akaraterővel, az önmagunkba vetett hittel, elkötelezett munkálkodással az álmokat meg lehet valósítani.

A díjat 2018-ban Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező, Szakcsi Lakatos Béla, Kossuth-díjas zongoraművész, Horváth Károly Charlie, Liszt Ferenc-díjas énekes, valamint Bokor Balázs volt nagykövet, Los Angeles-i főkonzul nyerte el.
Az idei elismerést Herendi Gábor filmrendező és Piroch Gábor kaszkadőr, valamint posztumusz díjként Andy Vajna producer, volt kormánybiztos kapta.

A Magyar Hollywood Tanács emellett a Hollywood Aranycsillaga elismerését is átadta Szipál Péter fotóművésznek, Kiss Zsigmond operatőrnek, Hubai Gergely filmesztétának, Balogh Sándor üzletembernek és Pereházy Miklósnak, a Los Angeles-i Egyesült Magyar Ház elnökének.

Az ünnepi rendezvényen Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke beszédében megemlékezett Andy Vajna szerepéről a magyar film nemzetközi elismertségének markáns növelésében, és beszámolt arról, hogy Tony Curtis özvegyének mintegy húsz relikviából álló adománya megérkezett Mátészalkára, Curtis felmenőinek szülőhelyére. A többek között festményekből és használati tárgyakból álló gyűjtemény a város turisztikai projektje során megújuló Kossuth utca egyik épületében kap helyet. A kiállítás várhatóan augusztusban nyílik meg.

A rovat további cikkei